TUZLARIJE - KULTURA

18.10.2013.
15. INTERBIFEP
Nagrađeno sedam autora iz šest zemalja
Nagrađeni su po jedan autor iz Češke, Srbije, Litvanije, Velike Britanije i Meksika te dva iz Bosne i Hercegovine





Tročlani internacionalni žiri, koji čine ugledna umjetnička imena iz Italije, Turske i Bosne i Hercegovine, Elise Del Prete, Atilla Ilkyaz i Ismar Mujezinović, odabrao je autore koji su nagrađeni na 15. Internacionalnom bijenalnom festivalu portreta INTERBIFEP 2013



Na svečanoj ceremoniji proglašenja nagrađenih radova u različitim kategorijama, koja je održana sinoć u prostorijama Međunarodne galerije portreta Tuzla, saopćena su imena dobitnika nagrada i priznanja.

Diploma za najbolji crtež sa otkupnom nagradom pripala je tako Lukašu Bradačeku iz Češke, dok je nagradu za najbolje radove u kategoriji grafike dobio autor iz susjedne Srbije Ferdo Predrag Mikalacki.



Diploma za najbolji video art portret otišla je u ruke litvanske umjetnice Kaste Šeškevičiute, a za najbolje fotografije na festivalu proglašeni su radovi Borisa Pejića iz Bosne i Hercegovine.

Diplomu „Ismet Mujezinović“ dobio je autor iz Velike Britanije Džejms Hag ( James Hague), a diploma Džejms Haim Pinto ( James Haim Pinto) otišla je u ruke Meksikanca Ivana Pinjona Santijaga.



Nagradu publike za najbolji portret dobio je bosanskohercegovački autor Aleksandar Marković. Publika je imala priliku od otvaranja Festivala 17. septembra glasati za najbolji radi prilikom posjeta izložbe ili na zvaničnoj stranici Međunarodne galerije portreta na facebook-u.



INTERBIFEP je međunarodni festival portretnog stvaralaštva u oblasti crteža, grafike, fotografije i video art portreta koji duži niz godina organizuje Međunarodna galerija portreta Tuzla.

Na ovogodišnjem Festivalu je predstavljeno 250 radova 126 autora iz 40 zemalja svijeta, što ovu manifestaciju svrstava u red značajnih međunarodnih festivala portretnog stvaralaštva u regiji, ali i na evropskoj i svjetskoj kulturnoj sceni.



Radove na 15. INTERBIFEP-u izlažu umjetnici iz: Australije, Austrije, Belgije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Bugarske, Crne Gore, Češke Republike, Danske, Ekvadora, Estonije, Finske, Francuske, Hrvatske, Italije, Irana, Irske, Izraela, Kanade, Kipra, Kosova, Litvanije, Makedonije, Meksika, Nizozemske, Njemačke, Perua, Poljske, Rumunije, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovačke, Slovenije, Srbije, Švicarske, Švedske, Turske, Ukrajine i Velike Britanije.

Priredio(la): Agencija ˝Ured˝                


Osmrtnicama ba smrtovnice