TUZLARIJE - KULTURA

25.10.2013.
Na koncertu klasične muzike sopranistice Dženane Huseinagić sa gostima
Tuzlaci uživali u operskim arijama




Narodno pozorište Tuzla, doslovno je bilo malo da primi sve koji su imali namjeru prisustvovati koncertu klasične muzike sopranistice Dženane Huseinagić sa gostima. Prije nego što je počela sa nastupom, Dženana je publici poručila da se prepusti muzici i pusti da ih odvede gdje god požele. Tako je i bilo.



Uz klavirsku pratnju Petra Markovića, sa arijom „Sposa son disprezzata“ iz Vivaldijeve opere „Bajazet“, koncert je započela primadonna assoluta Radmila Bakočević. U nastavku je Dženana Huseinagić, nekadašnja studentica prof. emeritus dr. Radmile Bakočević, uz klavirsku pratnju Slađane Dedić, izvela tri arije koje potpisuju Handel, Brahms i Cilea.



Tuzlanska publika uživala je u devedesetminutnom koncertu operskih arija, između kojih su solo nastupe na klaviru imali i Slađana Dedić i Boris Mandušić.



Na kraju koncerta Radmila Bakočević i Dženana Huseinagić su zajedno izvele ariju "Con te partiro“, nakon koje su se vrsni muzičari zajedno poklonili tuzlanskoj publici koja je kraj koncerta dočekala na nogama.



Operska diva Radmila Bakočević, pjevala je u gotovo u svim važnim operskim kućama širom svijeta, uključujući izvođenja širom Evrope, Sjeverne i Južne Amerike, oduševljena prijemom kod publike rekla je da je to divno doživjeti u vrijeme kada je kultura često na margini, te da je raduje da mladi talenti kao Dženana Huseinagić, imaju takvu publiku.













S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice