TUZLARIJE - KULTURA

23.10.2013.
Poetsko druženje „Ovdje stanuje lijepa riječ“

NUB „Derviš Sušić“ je ovih dana i u vrijeme obilježavanja mjeseca knjige stjecište pjesnika, umjetnika, nasmijanih dječijih lica, čeznutljivih pogleda, svih onih koji su žedni lijepe riječi, stiha, pjesme i lijepe priče.



U zajedničkom projektu pod nazivom „Ovdje stanuje lijepa riječ“ ujedinili su se učenici srednjih škola (Hemijske, Saobraćajne i Rudarske) i osnovnih škola ( Brčanska Malta i Novi Grad), koji su upriličili druženje sa tuzlanskim pjesnicima: Mirelom Avdagić, Mehmedom Parganom i Mariom Vranješom.

Osim stihova, razgovora, pjesama i međusobnog upoznavanja pjesnici su bili u prilici da uživaju u slušanju vlastitih stihova u interpretaciji učenika, ali i da se uvjere u čenjenicu da lijepa riječ lahko nađe put do ljubitelja poezije.
„Nisam odavno, možda čak nikad, prisustvovao ovako lijepom druženju, da sam osjećao toliku interakciju i uključenost učesnika. Divno. Pravo osvježenje“ rekao je Mehmed Pargan nakon druženja.

„Predivno. Najpotpunije i najsmislenije druženje dosad. Čini mi se da smo danas prvi put ispunili misiju. Bilo je lijepo slušati svoje stihove koje su oživjela djeca, udahnula im dušu.“ Riječi su Maraji Vranješa.
Ispred Narodne biblioteke Sanja Dukić se zahvalila inicijatorima uz napomenu da su vrata biblioteke i Američki kutak otvoreni svim školama i lijepim idejama.
Posebnu draž svemu dao je dječak, Amerikanac, koji odnedavno pohađa školu „Novi Grad“ koji je stihove Mirele Avdagić, svoje nastavnice recitovao na engleskom jeziku uz napmenu da mu je u Bosni sve prelijepo i da su svi dragi i nasmijani.
I zaista kakav drugi osjećaj ponijeti poslije druženja u koje se, osim stiha i poezije, našlo mjesta za instrumentalno izvođenje – za violinu i tarabuke, pjevanje, druženje, smijeh, za vez lijepih riječi.
„ Volim djecu, volim poeziju, ona je dio mene otkako znam za sebe i na svakom koraku nastojim to prenijeti na svu svoju djecu“ rekla je između ostalog pjesnikinja Mirela Avdagić, dobitnica nagrade za životno djelo, i ako je suditi po ovom druženju misija je na putu ispunjenja.

Čestitke učenicima, nastavnicama i profesoricama koje su učestvovale u organizaciji a prije svega učenicima.

Priredio(la): Novinarska sekcija Srednje hemijs                


Osmrtnicama ba smrtovnice