TUZLARIJE - KULTURA

22.10.2013.
Izložba Borisa Pejića privukla veliku pažnju publike

Veliku pažnju tuzlanske publike privukla je samostalna izložba akademskog slikara Borisa Pejića iz Tuzle, koja je otvorena u Galeriji Kristian Kreković. Ljubiteljima umjetnosti autor se predstavio sa 24 rada, koja su nastala tokom četvrte i pete godina studija na ALU Široki Brijeg, te na likovnoj koloniji u Breškama.



- Većina radova je akril na platnu, a pojavljuje se još nekoliko slika u kombiniranoj tehnici, digitalni print i kaširano platno. Izložba nema tematiku, nisam joj dao naziv iz razloga što je više ciklusa zastupljeno. Na slikama provladavaju prizori iz naše tradicije interepretirani na moj način – rekao je Boris za Tuzlarije.

Na svečanom otvaranju veoma nadahnuto o Borisu Pejiću su govorili Nikola Čiča, predsjednik HKD napredak Tuzla, Fra Mario Divković, gvardijan franjevačkog samostana u Tuzli, Aleksandar Marković, akademski slikar iz Tuzle, Jasmin Imamović, načelnik Opštine Tuzla, Nefisa Mujezinović, profesorica jezika i književnosti, a izložbu je svečano otvorio Ivan Bandić, konzul Republike Hrvatske u Tuzli.

U nastavku pogledajte šta je naša ekipa zabilježila.



U radovima koji stoje na početku ovog opusa Boris govori jezikom plohe i ornamenta, zadirući u narodno, povezujući ih s bosanskom mitologijom i srednjovjekovnim kršćanstvom, zapisao je u predgovoru kataloga izložbe historičar umjetnosti Tomislav Ćavar.



- U slici “Molitva”, ispred plohe postavlja muški lik u pozi oranta, čiji predimenzionirani dijelovi tijela upućuju na prikaze s bosanskohercegovačkih stećaka. Plohe ukrašava neprekinutom ornamentalnom linijom čija je jasna dinamična putanja inspirirana srednjovjekovnim horror vaquiem koji, iako potpuno moderniziran, preuzima svoju osnovnu ulogu u razbijanju plohe. Na poliptihu “Narodno kolo” fokusira se prvenstveno na energiju pokreta i ritma koji se oslobađaju u kolu i uspijeva njegove protagoniste, kroz pokret i zvuk, spojiti s onostranim svijetom. Govoreći i dalje istim likovnim jezikom, u “Narodnom kolu” s kolonije u Breškama, dostiže vrhunac u upotrebi ornamenta i energičnosti narodnog plesa spojenog s glazbom. Pored mitoloških, folklornih i kršćanskih tema u ovom ciklusu bavi se i temama iz suvremenog društva – riječi su Ćavara.





















O autoru...

Boris Pejić je rođen u Tuzli 23. rujna 1988. godine. Srednju Turističko-ugostiteljsku školu završio 2007. godine u Tuzli. Na Akademiju likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru sa sjedištem na Širokom Brijegu upisao se 2008. godine. Magistrirao je na odjelu-odsjeku slikarstva u klasi red. prof. Antuna Borisa Švaljeka 2013. godine.

Dobitnik je Nagrade Općine Tuzla za ostvaren natprosječan uspjeh u 2013., 2012., 2011. i 2010. godini, te rektorove nagrade Sveučilišta u Mostaru u akademskoj godini 2008./2009. Predstavnici Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru su prilikom službene posjete Predsjedniku Republike Hrvatske dr. Ivi Josipoviću poklonili sliku Borisa Pejića „Guslači“ 2011. godine.



Član je Udruženja likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona, umjetničke grupe Lucido i Hrvatskog kulturnog društva Napredak Tuzla. Izlagao je na jednoj samostalnoj i preko dvadeset skupnih izložbi. Sudjelovao je na petnaest likovnih kolonija i festivala umjetnosti. Pored slikarstva bavi se fotografijom i grafičkim dizajnom. Živi i radi u Tuzli kao profesor likovne umjetnosti u Općoj gimnaziji KŠC „Sv. Franjo“ Tuzla.




Izložba se održava u organizaciji HKD "Napredak" Glavna podružnica Tuzla i Franjevačkog samostana, a za posjetioce je otvorena do 1.novembra.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice