TUZLARIJE - KULTURA

21.10.2013.
Bijenale otvorilo svoja vrata
Grand Prix u rukama Jasenka Đorđevića iz Tuzle

U Bosanskom kulturnom centru Tuzla večeras je održana svečana ceremonija otvaranja Bijenala ˝Umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine˝, koje se održava već sedmu godinu zaredom.

Grand Prix 7. Bijenala ˝Umjetnosti minijature Bosne i Hrecegovine˝ otišao je u ruke Jasenka Đorđevića, tridesetogodišnjaka iz Tuzle. Pored toga, ovom umjetniku je pripala i nagrada za skulpturu.





- Nisam očekivao da će baš moji radovi biti nagrađeni, mislio sam da će neće proći užu selekciju. Stoga, osvajanje nagrade za mene je bilo pravo iznenađenje. Uspjeh je veći time što ja nisam školovani umjetnik i što se ovim poslom bavim iz hobija. Naravno, osvajanje nagrade je podstrek za moj budući rad - rekao je Đorđević za naš portal.

Na svečanom otvorenju dodijeljene su i nagrade sedmog BUM BiH u još šest kategorija: slikarstvo, grafika, crtež, skulptura i instalacija i „Aleksandar Aco Adamović".

Žiri za dodjelu ovih prestižnih nagrada sačinjavali su: Akademik Enver Mandžić, profesorica Marina Trogrlić, Snježana Vlatković, akademski grafičar i umjetnik, Drago Handanović, akademski slikar i Senaid Buljubašić, akademski slikar.

Nagrada za crtež pripala je Mensuru Poroviću iz Sarajeva, za slikarstvo Mileni Šabić iz Gračanice i za grafiku Ivani Čavar iz Širokog Brijega. Nagradu ˝Aleksandar Aco Adamović˝ ponijeo je Karl Heinz Heming iz Mochengladbacha (Njemačka), koji je više puta učestvovao na Bijenalu. Svi dobitnici nagrada, pored diplome, u narednom periodu imat će priliku u organizaciji BKC-a Tuzla napraviti svoju samostalnu izložbu.



Ovogodišnje Bijenale svečano je otvorio Adem Šehidić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi TK, a mnogobrojnjoj publici još su se obratili Semir Fejzić, direktor BKC-a, Jasmin Imamović, načelnik Opštine Tuzla, akademik Enver Mandžić i Vojislav Vujanović, eminentni pozorišni i likovni kritičar i publicista iz Sarajeva. Pogledajte šta su kazali i šta je još zabilježila naša ekipa na ceromoniji otvaranja Bijenala.



Sedmo po redu Bijenale, karakteriše velika zainteresovanost likovnih umjetnika koji imaju želju da se i zvanično predstave na manifestaciji koja je stekla značajno mjesto u svijetu umjetnosti. Tako je u Galeriji BKC-a izloženo 475 radova od 184 autora.















Organizacijom 7. Bijenala “Umjetnost minijature Bosne i Hercegovine” Bosanski kulturni centar Tuzla daje svoj doprinos maloj formi koja može da bude velika kreacija umjetnika koji su jednako veliki kako u monumentalnim djelima, tako i u minijaturi. Važnost ovog događaja nije predstavljena samo kroz promociju likovnog stvaralaštva, već je njegov značaj u toliko veći jer se radi o prestižnoj manifestaciji koja doprinosi razvoju kulture Tuzle, Tuzlanskog kantona i BiH.

Izložba radova će biti otvorena u galeriji BKC-a Tuzla do 21. novembra 2013. godine.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice