TUZLARIJE - KULTURA

19.10.2013.
NUB ˝Derviš Sušić˝
Održana promocija knjige ˝Turbo-folk zvijezda˝ autora Zlatana Delića


Sinoć je u sali Američkog kutka Narodne i univezitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla, održana promocija knjige „Turbo-folk zvijezda“ autora Zlatana Delića. Knjigu je objavila izdavačka kuća „Šahinpašić“. Moderatorica je bila Suzana Antunov.



Riječ je o knjizi koja je zapravo magistarska teza sarajevskih Rodnih studija u kojoj je prikazano konstruiranje ženskog subjekta u tekstovima/ pjesmama Lepe Brene, Svetlane Cece Ražnatović, Severine Vučković i Jelene Karleuše. Promotorica knjige je bila Šejla Šehabović, književnica i direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti.

- Ovo je knjiga dragocjena zbog toga što se bavi temom koja je u našem društvu urgentna. Jako je važno da se akademska zajednica zainteresira za teme koje utiču na veliki dio našeg društva. Mislim da je ova knjiga doprinos korpusu feminističke literature u Bosni i Hercegovini, istakla je Šejla Šehabović, nekadašnja Delićeva profesorica.



Promocija je bila interaktivnog karaktera tj. uspostavljena je dvosmjerna komunikacija između posjetitelja, samog autora i promotorice. Autor je obrazložio i tematiku knjige:

- Ovom temom odlučio sam se baviti prije svega jer o turbo-folk fenomenu nije pisano unutar bosanskohercegovačke akademske zajednice, odnosno nije se izučavala kao kulturološki fenomen na magistarskom ili doktorskom studiju. Smatrao sam da je izrazito bitno, za feminističku teoriju i Rodne studije, pozabaviti se izučavanjem turbo-folk muzike u njezinom najširem značenju, jer se može uočiti da već duže vrijeme ovim muzičkim žanrom dominiraju zvijezde- pjevačice koje moraju postati predmetom znanstvenoga izučavanja i ne mogu se „elitistički“ zatvarati oči pred činjenicom da su one i njihova muzika ono što ogroman broj ljudi na ovim, južnoslavenskim ili balkanskim prostorima najviše voli i sluša, kazao je za kraj mladi autor Zlatan Delić.

Priredio(la): NUB ˝Derviš Sušić˝                


Osmrtnicama ba smrtovnice