TUZLARIJE - KULTURA

28.10.2013.
Narodno pozorište Tuzla
Tuzlanski Hamlet u Livnu i Splitu


Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja Ive Brešana u rediteljskoj postavci Mustafe Nadarevića je urnebesna komedija koja na tuzlanskim daskama koje život znače živi već petnaestu godinu. Svakim svojim izvođenjem do suza je nasmijavala tuzlansku publiku. Pored izvođenja ove kultne predstave na matičnoj sceni, NP Tuzla je sa ovom predstavom gostovalo u gotovo svim gradovima u Bosni i Hercegovine, a sa istom su gostovali i u Mađarskoj, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.



Učestvovali su i na nekoliko pozorišnih Festivala, a na Međunarodnom festivalu mediteranskih teatara Purgatorije u Tivtu 2006. godine proglašena je najboljom predstavom Festivala.

Ove sedmice priliku da pogleda ovu Brešanovu grotesku imaće publika u Livnu gdje Narodno pozorište Tuzla gostuje 28. oktobra (ponedjeljak), a već sutradan 29. oktobra (utorak) NP Tuzla gostuje na sceni splitskog Hrvatskog narodnog kazališta. Ovo uzvratno gostovanje u Splitu je obnova saradnje ova dva teatra. Poslijednji put NP Tuzla je gostovalo u Splitu 1991. godine sa predstavom Mirandolina, a splićani su gostovali u Tuzli ove godine u aprilu mjesecu.

Glumački ansambl predstave, u gotovo nepromijenjenom sastavu, u ovih petnaest godina čine: Nermin Omić, Meliha Fakić, Nenad Tomić, Milenko Iliktarević, Zlatko Jugović, Armin Ćatić, Midhat Kušljugić, Elvira Aljukić i Besim Tufekčić.


Priredio(la): Marketing služba NP Tuzla                


Osmrtnicama ba smrtovnice