TUZLARIJE - KULTURA

07.11.2013.
S pjesmom u srcu punih 15 godina
Publika ovacijama ispratila koncert ˝Tuzlanki˝

Svečanim koncertom „Gradu na dar“ u prepunoj sali Narodnog pozorišta Tuzla, članice Gradskog vokalnog ansambla „Tuzlanke“ obilježile su značajan jubilej, petnaest godina postojanja i rada.



Ansambl je osnovan 1998.godine na inicijativu Mujesire Haman i Marice Krka, a uz potporu tadašnjeg gradonačelnika Tuzle gospodina Selima Bešlagića i fondacije „Tuzla otvoren grad“.

- Povjerenje za osnivanje ansambla smo lako dobile jer se radilo o horu u okviru Udruženja žena Tuzle. Naše Udruženje je za svoj humani rad nagrađeno i najvećim priznanjem grada „Zlatna plaketa“. Teško je izdvojiti neki nastup kao poseban, ipak moramo se pohvaliti prvim mjestom u Sarimsakliju u Turskoj prošle godine, ovacijama na našem nastupu u Pragu i cjelovečernjim koncertom u Luxemburgu i Istanbulu – kaže Mujesira Haman.

Već petnaest godina članice Ansambla vrijedno vježbaju, tako da su do sada zabilježile 1.500 proba, što je svakako respektabilan broj koji govori o veličini ljubavi prema pjesmi i ozbiljnosti samih članica.

- Biti članica Tuzlanki znači da nam je pjevanje najvažnija sporedna stvar na svijetu i dva dana u sedmici su rezervisana za ansambl, i ništa drugo se ne planira – dodaje Haman.

U jednoiposatnom programu, koji je bio podijeljen u nekoliko žanrovskih dijelova, ljubitelji horske muzike bili su u prilici da poslušaju poznate ritmove narodne, zabavne i evergreen muzike. Tako su se salom Narodnom pozorišta prolamale pjesme „Jutros mi je ruža procvjetala“, „Ederlezi“, „Ružo moja crvena“ i mnoge druge.









Specijalni gost koncerta bio je doajen narodne muzike u BiH Halid Bešlić, koji je uputio čestitku Tuzlankama u povodu godišnjice, a nakon toga je skupa sa članicama hora i mnogobrojnom publikom otpjevao nekoliko svojih najvećih hitova.

Kako smo navikli na ranijim koncertima „Tuzlanki“, ni ovoga puta nije izostala podrška Tuzlanskih tamburaša, čije je muziciranje uvijek rado slušano u gradu soli.

- Svakako da nam je ukazana velika čast da opet nastupimo na godišnjem koncertu „Tuzlanki“. Članice ovoga hora su bitan dio muzičke i kulturne scena našega grada, to je zapravo hor koji iza sebe ima već višegodišnju tradiciju i dokazan kvalitet. Unaprijed se radujemo svakom novom susretu sa „Tuzlankama“ – izjavio je Mirza Nalić, član Tuzlanskih tamburaša.





















Za prelijep ugođaj u sali Narodnog pozorišta su se pobrinule članice Ansambla „Tuzlanke“ i to: Mukelefa Mujačević, Marica Krka, Gordana Ilić, Selma Alijević, Nermina Zonić, Sabina Čičkušić, Amra Mujkić, Ivanka Sprečić, Lejla Režepagić, Radmila Hadžimustafić, Sabina Suljanović, Magbula Trle, Sonja Suljaković, Alma Hadžiselimović, Indira Bektić, Alma Jahić-Bojkić, Amira Ismailovski i Mujesira Haman. Umjetnička voditeljica ansambla je profesorica Mukelefa Mujačević, a menadžerica je gospođa Mujesira Haman.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice