TUZLARIJE - KULTURA

17.11.2013.
˝Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja˝
Izvedena stoti put, i stoti put odigrana dobro i iskreno




Tekst "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" Ivo Brešan napisao je još 1966. godine, a jedana od njegovih najpoznatijih dramskih tekstova izvodi se od 1971. godine. To je tekst koji je i danas vrlo aktuelan, i dok bude uticaja vlasti i lokalnih moćnika na kulturu, i dalje će i biti.



Priprosti seljani Mrduše Donje odluče da za novog ministra pripreme priredbu. Dok razmišljaju kako će to učinuti, Šimurina (Nenad Tomić) počinje da priča kako je bio u Zagrebu i gledao nekog Omleta (Hamleta) i na svoj način prepričava radnju. To se dopadne glavnom u selu Bukari (Nerminu Omiću) i odluče da pripreme Hamleta u svom selu. Učitelj (Milenko Iliktarević) bezuspješno pokušava da objasni i ko je Šekspir, i ko je Hamlet, i da to nije tako jednostavno. Već na prvoj čitačkoj probi dolazi do problema pa Bukara naredi učitelju da preradi tekst tog "nepismenog Šekspira".



Probe, dijalozi, razmišljanja aktera, Bukare, Mare Miš (Melihe Fakić), učitelja, Šimurine, Mačka (Midhat Kušljugić), Pulje (Zlatko Jugović), Anđe (Elvire Aljukić), Joce (Armin Ćatić) i Gojka (Besim Tufekćić) kod tuzlanske publike sinoć su izazivali i smijeh i aplauze u toku same predstave.



Ipak, priča ispod površine, spoznaja da o važnim stvarima u životu pa i samim životima odlučuju oni koji nisu ni čuli za, simbolično Šekspira, koji pištoljima završavaju razgovore, koriste ucjene, laži i mito za rješavanje problema, nije ni najmanje smiješna. U predstavi se govori i o nevino zatvorenom Jocinom ocu koji će se ubiti u zatvoru. Bukara koji je kriv za zatvaranje ne osjeća grižu savjest nego kaže "da je nevin ne bi se ubio". O situaciji u mjestu puno govori rečenica učitelja: "Nije pošteno ali jeste pametno"































Sinoć su u Narodnom pozorištu glumci jubilarno, po stoti put izveli "Predstavu Hamleta u selu Mrduša Donja" u režiji Mustafe Nadarevića, i stoti put igrali su je dobro, iskreno, sa puno truda i zasluženo dobili još jedan aplauz tuzlanske publike.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice