TUZLARIJE - KULTURA

15.11.2013.
Dani Matice hrvatske
Desetljeće Gradovrha u Tuzli


U prepunoj sali Hrvatskog doma u Tuzli u petak uvečer je održana promocija 10.jubilarnog broja časopisa Gradovrh, u povodu Dana Matice hrvatske Tuzla 2013. Promotori časopisa su bili dr.Izet Beširević sa Filozofskog fakulteta u Tuzli, dr. Vinko Kovačić sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a prisutnima se obratila i Marica Petrović, predsjednica Matice hrvatske u Tuzli.





Deseti broj Gradovrha ne odstupa bitno od uobičajne koncepcije i organizacije priloga, kaže Marica Petrović. „U nizu priloga, od kojih je najveći broj onih iz jezika i književnosti na hrvatskom, bosanskom, srpskom, engleskom i njemačkom, želim istači prilog fra Stjepana Pavića koji govori o važnom arheološkom otkriću na području Gornje Skakave. Toponim u narodu poznat kao „Zidine“ poslužio je fra Stjepanu kao naslov spomenutog teksta. Najnovija iskopavanja unose novo svjetlo u prostor koji nije privlačio pozornost stručnjaka u mjeri u kojoj to zaslužuje“.

Novina u ovom broju časopisa Gradovrh su i prilozi iz bioetike. Interdisciplinarnost ove discipline obuhvata područja filozofije, znanosti, teologije, umjetnosti i politike.

- Priloge iz medicinske bioetike potpisuju ugledne sveučilišne profesorice, naša sugrađanka Nada Mladina te dvojac S.Radenović i V.Jeremić iz Beograda. Teme iz bioetike su danas vrlo moderne i aktuelne u regiji, i veoma sam radosna da su ti prilozi obogatili Gradovrh - dodala je Petrović.

Gradovrh 10 ima samo jedan prilog na temu o Tuzli. To je tekst A.Salihovića o tuzlanskoj historiografiji vezanoj za osmanski period.





- Jubilarni su brojevi povodi za svečane skupove i prisjećanja. Svečani broj časopisa u ovome vremenu i prostoru višestruko se slavi. U godinama kada nam se u domovini zatvaraju važne kulturne i povijesne institucije, kada se gase važi časopisi, a knjigu niču bez kontrole i ozbiljnih recenzija, i kada, unatoč tomu, jedan časopis traje 10 godina, onda zbilja to treba proslaviti - dodala je Petrović.

U nastavku pogledajte šta smo još zabilježili na promociji časopisa.



Matica hrvatska u Tuzli utemeljena je daleke 1842. godine. Jedna je od rijetkih ustanova hrvatskog naroda koja vodi brigu o hrvatskoj kulturi u njenim najvišim dometima i u najširem smislu te riječi. Ove godine Dani matice hrvatske su poečli 23. oktobra, a završavaju 22. novembra.


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice