TUZLARIJE - KULTURA

15.11.2013.
˝Osmijeh mi vrati˝


Povodom obilježavanja Mjeseca knjige u Mješovitoj srednjoj mašinskoj školi Tuzla, u organizaciji prof. Sabine Suljanović, 14.11.2013. godine realizovan je čas poezije sa gošćom, malom-velikom književnicom Fatmom Bulić. Času su prisustvovali učenici trećeg razreda, profesori i pedagog Škole.



Fatma je rođena 14.3.1997. godine u Tuzli, živi u Gornjim Dubravama. Danas je učenica drugog razreda Mješovite srednje mašinske škole Tuzla. Pjesme počinje pisati sa devet godina; sva došadašnja djela govore o bolesti, o ljubavi, snovima, nadanjima i svemu onome o čemu sanjaju mladi ljudi. Njenje pjesme su objavljivane u brojnim medijima za djecu i odrasle, a 2011. joj izlazi prva knjiga "Osmjeh mi vrati" nakon toga slijedi "Moja krila" i "Čarobni mostovi". Fatma je najavila i svoj prvi roman koji treba uskoro da izađe.



Svi su bili oduševljeni Fatminom pozitivnom energijom, željom za životom. Fatma je kroz poeziju ispričala svoju životnu priču koja, ma koliko teška bila, u sebi nosi vedrinu djetinstva koju joj niko ne može oduzeti. Fatma u svojim pjesmama govori o centru "Koraci Nade", o boravku u bolnici, o sebi, o roditeljima, o ljubavi ... i uvijek ostaje vedra. Tako u jednoj pjesmi poručuje "Trgni se brzo iz mračne sjene / ja sam bolesna pogledajte mene / iskoristi svoj život najbolje što znaš / moraš da se trudiš i sve od sebe daš /I uvijek se raduj životu i sreći / biti nasmijan uspjeh je najveći“

Ovim stihovima Fatma je završila svoj čas poezije i sve nas ostavila zapanjene ljepotom koju nam je donijela na svojim krilima mašte.

Novinar Mašinca:
Alen Husarkić

Osmrtnicama ba smrtovnice