TUZLARIJE - KULTURA

15.11.2013.
Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla
Upriličeno književno veče sa Josef-om Winkler-om


U saradnji Austrijske ambasade u Sarajevu, književne mreže TRADUKI i Austrijske biblioteke u Tuzli / Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla, sinoć je u velikoj sali upriličeno književno veče sa Josef-om Winkler-om. Moderatorica je bila Dina Džindo Jašarević.



Direktor Biblioteke mr. Edin Jahić, pozdravio je sve prisutne i time otvorio ovo književno veče. Brigita Friman iz Austrijske ambasade u Sarajevu podržala je ovakav vid susreta, te se zahvalila direktoru Biblioteke i Enisi Osmančević, voditeljici Austrijskog odjela koji djeluje u sastavu Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla, na organizaciji u nadi da će ovakvih susreta biti i u narednom periodu.

- Nadamo se da je ovo samo početak buduće saradnje. Za nas je kultura, veoma korisna u spajanju i da će ovo biti veče gdje će svi uživati, kazala je Brigita Friman, prva sekretarica Austrijske ambasade u BiH.



Josef Winkler predstavio je svoju knjigu novela „Natura Morta“, koja je autobiografskog karaktera, prevedena na sedamnaest jezika. Djelo je nastalo 2001.godine, a radnja je smještena u Rimu na tržnici Viktorija.

- Moje knjige inspirisane su događajima iz ličnog života u kojima je glavni motiv smrt prikazana kroz život. Drago mi je da sam došao i u ovu zemlju, te se ovom prilikom zahvaljujem organizatorima na ovako lijepoj dobrodošlici, kazao je Josef Winkler.

Po završetku promocije upriličena je otvorena diskusija o djelu „Natura Morta“ na kojoj su sudjelovali brojni gosti.

Priredio(la): NUB „Derviš Sušić“ Tuzla                


Osmrtnicama ba smrtovnice