TUZLARIJE - KULTURA

14.11.2013.
Upriličena predaja vrijedne donacije

U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla u prisustvu direktora Galerije Dženana Jusufovića, direktora JZU Dom zdravlja sa poliklinikom „Dr. Mustafa Šehović“ Tuzla dr. Kasima Brigića i akademika Husrefa Tahirovića, danas je upriličena predaja vrijedne donacije.





Radi se o orginalnom djelu Ante Šege skulpturi dr. Msutafe Šehovića nastalom 1949. godine a po čijem uzorku je odlivena skulptura dr. Mustafe Šehovića postavljena ispred Doma Zdravlja Tuzla u povodu obilježavanja 90 godina tuzlanskog Doma zdravlja.



O autoru:



Anto Šego, rođen je 1912. godine u Posušju. Veoma mlad odlazi u Zagreb, gdje se jedno vrijeme školovao i radio na Akademiji za umjetnost i umjetni obrt. Rektor Akademije je tada bio Ivan Meštrović. Anto Šego je volio da kaže da je Meštrovićev učenik. Poslije školovanja odlazi u Bijeljinu gdje radi u kamenu. U Bijeljini ga zatiče početak II svjetskog rata. Pridružuje se partizanima. U toku II svjetskog rata dva puta ranjen. Poslije rata živi u Beogradu, pravi spomenik o kojem njegov sin Miro Šego ne zna detalje. U Bijeljinu se vraća 1948. godine i radi spomenik na trgu. Također, radi dosta portreta narodnih heroja. U to vrijeme jedan od najboljih prijatelja bio mu j€§dr. Mustafa Šehović sa kojim se intenzivno družio. U Sarajevo dolazi 1951. godine otvara atelje i klesarsku radionicu, radi dosta na spomeniclma palim borcima. Kompoziciju „Borci u pokretu" otkupljuje Muzej revolucije Sarajevo. Dosta je radio sa vajarima Marijanom Kockovićem, Arfanom Hozićem i Petrom Krstićem. Također, veliki njegov prijatelj bio je slikar Meha Sefić Iz Mostara. U njegovoj radionici i ateljeu radili su poznati vajari Ljupko Antunović, Luka llić, Sulejman Haljevac, kasnije Ana Kovač i Nedžad Ibrišimović. Umro je u Sarajevu 1984. godine.

Priredio(la): Međunarodna galerija portreta Tuzl                


Osmrtnicama ba smrtovnice