TUZLARIJE - KULTURA

12.11.2013.
Galerija Kristian Kreković
Izloženo 30 radova na izložbi ˝Ars sacra˝


U Galeriji Kristian Kreković u utorak je otvorena izložba radova s poslijediplomskog studija "Ars sacra" Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu. Ljubiteljima umjetnosti u Tuzli svoje radove su predstavili Mostarke Andrea Šunjić-Bernadić i Marijana Ravlić-Filipović, te Tuzlak Aleksandar Marković.



Izložba se sastoji od 30 radova velikih i srednjih formata sakralne tematike, nastalih tokom dvogodišnjeg poslijediplomskog studija.



Organizatori izložbe HKD "Napredak" Glavna podružnica Tuzla i Franjevački samostan u Tuzli, su istakli da na ovaj način žele da promovišu likovnu umjetnost, a pogotovo mlade slikare i umjetnike, te da skrenu pažnju na brojne talente.













O autorima

Andrea Šunjić-Bernadić je rođena 1984. godine u Mostaru. Na Akademiju likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu upisuje se 2005. godine. Magistrirala je na slikarskom odjelu u klasi prof. A. B. Švaljeka 2010. godine. Iste godine upisuje i poslijediplomski studij Akademije likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru pod stručnim vodstvom mentora prof. Ante Kajinića. Dosad je imala jednu i više skupnih izložbi. Sudjeluje u brojnim likovnim kolonijama i humanitarnim aukcijama.

Marijana Ravlić-Filipović je rođena 07. rujna 1986. u Mostaru. Na Akademiju likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru upisuje se 2005. godine. Magistrirala 2010. godine na odsjeku za sli¬karstvo u klasi prof. Antuna Borisa Švaljeka. Iste godine upisuje poslijediplomski studij (Ars Sacra) Akademije likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu pod stručnim vodstvom mentora studija prof. Ante Kajinića.
Dosad imala dvije samostalne i dvadesetak skupnih izložbi. Dobitnica je 2. nagrade za slikarstvo na natječaju Federalnog ministarstva obrazovanja za studente Bosne i Hercegovine za 2009 godinu.

Aleksandar Marković je rođen 15.04.1987.god u Tuzli. Godine 2005. završio Opću gimnaziju pri KŠC "Sv. Franjo" u Tuzli, te iste godine upisao Akademiju likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru. Magistrirao 21.06.2010.god. na Odsijeku za slikarstvo u klasi doc. Antuna Borisa Švaljeka, te stekao zvanje-MAGISTAR LIKOVNE UMJETNOSTI-AKADEMSKI SLIKAR i PROFESOR LIKOVNE KULTURE. Na prijedlog i na poziv stručne komisije i upravnog odbora ALU Široki Brijeg, pod vodstvom dekana red. profesora Ante Kajinića. 01.07.2010.god.upisao poslijediplomski-doktorski studij ARS SACRA u trajanju od tri godine studiranja.



Bavi se slikarstvom, fotografijom i instalacijom. Do sada izlagao na preko 50 skupnih izložbi (BiH, Hrvatska, Srbija, Španjolska, Engleska, Francuska), i pet samostalni izložbi (Tuzla, Visoko, Mostar, Dubrovnik). Učesnik je nekoliko likovnih kolonija (Međunarodne: "Breške"-Tuzla, Prozor HE, Međugorje, Eko-Široki Brijeg, Subotica itd). Također je učestvovao na Kaleidoskop Festivalu Umjetnosti u Tuzli 2009.godine, te dizajnerskoj radionici Mirka Ilića. Član je udruženja likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona i Udruženja likovnih umjetnika BiH.



Dobitnik je nagrade rektora Sveučilišta u Mostaru za 2006/07, otkupne nagrade za slikarstvo na natjecanju Federalnog ministarstva kulture za studente ALU u BiH 2008, i prve otkupne nagrade za slikarstvo Federalnog Ministarstva na natjecanju za studente na ALU BiH 2009. Učesnik je međunarodne STUDENTSKO-REKTORKSE KONFERENCIJE u Ljubljani(Slovenija) 2010. Ministarstvo obrazovanja Tuzlanskog kantona mu je dodijelilo studentski kredit za natprosječne studente u trajanju od pet godina studija. Trenutno živi i radi u Tuzli kao profesor umjetnosti u KŠC “Sveti Franjo“, i svom slikarskom ateljeu .

Izložba ostaje otvorena narednih deset dana.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice