TUZLARIJE - KULTURA

01.12.2013.
NUB „Derviš Sušić“ Tuzla
Održana promocija knjige „Jelene“ autora Riste Milićevića


U tuzlanskoj biblioteci u petak je upriličena promocija knjige „Jelene“, autora Riste Milićevića. O knjizi su govorili promotori, koji su ujedno i recezenti ove knjige, profesorica Nada Čajić i publicista Vitomir Pavlović, dok je moderatorica bila Alisa Muharemagić, profesor književnosti.

Tuzlarije


Promociju je otvorio direktor Biblioteke, mr. Edin Jahić, obrativši se prisutnima i zahvalivši što su došli u tako velikom broju podržavši na taj način ne samo autora ove knjige nego i Biblioteku kao kulturnu ustanovu u kojoj se svakodnevno predstavljaju nova književna djela.

Knjiga „Jelene “ govori o znamenitim i uspješnim ženama koje su nosile to ime i pominju se u legendarnim i narodnim predanjima, u istorijskim izvorima, književnim djelima, likovnoj umjetnosti, muzici, sportu, vjerskoj literaturi, pravoslavnim i katoličkim crkvenim kalendarima...a sve to započinje Trojanskom Jelenom.

- Na samom početku ove izuzetno vrijedne knjige zapisano je da Jelena na grčkom znači sjajna kao što je sjajna i prezentacija teksta u njoj koji nam omogućava da pratimo sudbine žena koje su kroz trajanje naše civilizacije nosile ovo ime. Ljudska kreativnost nema vremensku granicu što i pokazuje ova knjiga koju je na divan i začuđujući način napisao autor u poznijim godinama života, kazala je profesorica historije Nada Ćajić.

Tuzlarije


U knjizi su objedinjeni srednji vijek i novo doba, zbog čega je knjiga „Jelene“ komponovana u dva dijela. U tom rasponu djelovale su mnoge Jelene, o čemu nam je podrobnije govorio gospodin Vitomir Pavlović.

- Kada bih znao sve Friceve, znao bih sve Njemce - dosjetka je potekla iz Holandije, da nas uputi na drugu pretpostavku: „Kad bi znao sve Jelene, Helene ili Elene, poznavao bih sav ženski rod, od iskona do dana današnjeg“. To je naravno, iluzija ali inspirativna za fantaste i snevače. Takav je slučaj sa Ristom Milićevićem, staloženim, mirnim i postojanim knjigoljubcem; u kasnim godinama prihvati se gotovo nemogućeg posla- da nam predstavi dobar broj slavnih i uspješnih žena s navedenim imenima i njihovim varijacijama, zavisno od naroda, jezika, pravopisa i izgovora. To je, koliko se zna, prvi pokušaj u nas da se na jednom mjestu
sakupi ili bar sumarno naznači dostupna literatura o takvim ličnostima, kazao je gospodin Pavlović.

Tuzlarije


Po završetku promocije, prisutnima se obratio i sam autor iskazavši veliko zadovoljstvo i zahvalnost što su odvojili svoje vrijeme da podrže ovu promociju.

- Moj rad na knjizi trajao je dugo, uz određene poteškoće u iznalaženju literature i odgovarajućih ilustracija. Morao sam konsultovati veliki broj izvora uz pomoć mojih saradnika koji su zdušno pomagali. Motiv za pisanje ove knjige je porodične prirode. Ja imam unuku Jelenu koju sam u ratnim danima čuvao. Tako da sam tek kasnije u poznim godinama latio se posla i napisao ovo djelo, koje posvećujem svojoj dragoj unuci Jeleni, kazao je za kraj autor Risto Milićević.

Jelena i Renata Remetić, unuke autora knjige Riste Milićevića, počastile su goste čitajući pojedine odlomke posvećene znamentim i uspješnim Jelenama.

Osmrtnicama ba smrtovnice