TUZLARIJE - KULTURA

29.11.2013.
Izložba u čast rahmetli dr. Zuhdije Selimovića
Priroda viđena očima stomatologa

U znak sjećanja na poznatog tuzlanskog stomatologa i hodoljupca Zuhdiju Selimovića (1952-2011), u JU Arhiv Tuzlanskog kantona u petak je otvorena izložba pod nazivom „Posljednji dan Zuhdije Selimovića“.
Priređivač izložbe fotografija o doktoru Selimoviću je njegov prijatelj, slikar i historičar prof. Fikret Jahić Vršanin. U obraćanju prisutnima o rahmetli Zuhdiji su veoma emotivno govorili njegovi prijatelji Edhem Mešković, Dragan Markelić, Fikret Jahić, a izložbu je svečano otvorio Suad Halilčević.



Na izložbi su predstavljene fotografije, ukupno 105, koje je posljednjeg dana života, u obilasku stare Majevice, načinio Zuhdija Selimović.

Tuzlarije


- Zuhdija Selimović je bio veliki zaljubljenik prirode i pješačenja. Dugo godina je planinario i bilježio sa foto-aparatom prirodne ljepote, pejsaže, stare bosanske kuće i živopisne detalje. Često sam vrijeme provodio s njim, a voljeli smo skupa ići i na planinu Konjuh. Posljednjeg dana u životu, tog hladnog 21.novembra, obilazio je sa prijateljima ljepote stare Majevice, a uvečer je preselio na bolji, obećani svijet. Nakon njegove smrti došao sam na ideju da priredim ovu izložbu. Vjerujem da je ovo jedinstvena izložba fotografija u regiji, i šire, jer se rijetko događa da nečiji posljednji dan života bude ovjekovječen snimkom, i ispred i iza objektiva – rekao je Fikret Jahić Vršanin.

Vršanin dodaje da postoji mogućnost pokretanja godišnje nagrade „Zuhdija Selimović“ za najljepše fotografije prirodnih ljepota naše zemlje.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Zuhdija Selimović je rođen 9.augusta 1953.godine u Pauču, opština Kladanj. Osnovnu školu i gimnaziju završava u Kladnju. Nakon toga upisuje studij stomatologije u Sarajevu kao stipendista Medicinskog fakulteta u Tuzli. Medicinski fakultet, odsjek stomatologija završava u roku.

Tuzlarije


Svoj prvi radni angažman započinje u rudničkoj ambulanti Kreka, da bi nakon toga otišao u Tešanj i nastavio raditi kao stomatolog na radnim zadacima šefa stomatološke službe, a zatim kao pomoćnik direktora Medicinskog centra Tešanj.

Stomatološku specijalizaciju počinje sa profesorom Dželilovićem, ali 1982.godine pravi pauzu i prekida specijalizaciju da bi se posvetio bračnom životu.

Dolazi da živi i radi u Živinicama, međutim taj period nije dugo trajao. Doktor Zuhdija Selimović obreo se i dokazao u privatnoj praksi, kojom se bavio praktično do zadnjeg dana svog života.

Mimo svog profesionalnog angažmana, dr. Zuhdija Selimović bio je veliki ljubitelj i poštovalac prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine, koje je rado pohodio i redovno bilježio svojim fotoaparatom.

Tuzlarije


Izložba u Arhivu Tuzlanskog kantona za posjetioce će biti otvorena narednih sedam dana.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice