TUZLARIJE - KULTURA

15.06.2005.
Završeni Tuzlanski književni susreti
Promocijom romana Hodža strah Derviša Sušića, u ponedjeljak uveče u Tuzli su završeni V tuzlanski književni susreti Cum grano salis. Promocija, kojoj su prisustvovali i članovi poznate porodice Sušić, upriličena je u povodu 80 godina od rođenja akademika Derviša Sušića, a održana u knjižari VBZ Meša Selimović u Tuzli. Knjiga Hodža strah izašla je u izdanju VBZ Zagreb, biblioteka Historijska čitanka Miljenka Jergovića.



Promotori su bili književnici Ervin Jahić i Miljenko Jergović.



“Obilježavanje osamdeset godina rođenja Derviša Sušića se zapravo slučajno podudarilo sa izdavanjem ove knjige. Kao urednik knjige koja je izašla u mojoj maloj ediciji u okviru IK VBZ Zagreb, htio sam da se objavi Hodža strah zato što je to jedna od važnijih knjiga moga odrastanja, čitateljskog iskustva i konačno nekog formiranja. Derviš Sušić mi je bio važan još zbog nečega. Naime, iz hrvatske percepcije postoje samo dva klasična prozna bosanska pisca Ivo Andrić i Meša Selimović. Derviš Sušić je potpuno nepoznato ime čak i boljim poznavaocima književnosti u Hrvatskoj. Činilo mi se da je važno i bitno pokazati ljudima jednog pisca kojeg naprosto nisu poznavali, a koji je bio pisac iz kategorije velikih u koju spadaju Ivo Andrić i Meša Selimović”, kazao je, između ostalog, Jergović.



“Hodža strah je knjiga koja odiše senzibilitetom i veličinom svjetova koju je pisac ilustrirao u knjizi. Derviš Sušić u Hodži strahu piše o koluhijama, o različitim generacijama unutar koluhijske obitelji i kao da sugerira onodobne paradigme koje gotovo da ih je moguće preslikati u recentnim uvjetima”, kazao je, između ostalog Jahić, urednik knjige.



Na promociji prisutnima su se obratili i o Sušićevu liku i djelu govorili članovi porodice Muhamed Sušić, Mustafa Sušić, i načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović.



Pripovjedač, romansijer, dramski pisac, akademik Derviš Sušić gimnaziju je pohađao u Tuzli, a Učiteljsku školu u Sarajevu. Bio je učesnki NOR-a. Poslije rata radio je kao učitelj, urednik Oslobođenja, Omladinske riječi, vojnog lista Front. Bio je i upravnik Narodne biblioteke Tuzla (danas nosi njegovo ime) i dramaturg u Narodnom pozorištu Tuzla. Bio je i predsjednik Udruženja književnika BiH, te član Akademije nauka i umjetnosti BiH. Dobitnik je mnogih društvenih priznanja. Objavio je prozu, mnoge romane, među kojima su Ja Danilo, Pobune, Uhode, Hodža strah, Parergon, Nevakat. Mnoga djela su dramatizovana, po njima snimljene tv-drame, tv-serije…


Priredio(la): tz / oslobođenje                


Osmrtnicama ba smrtovnice