TUZLARIJE - KULTURA

28.11.2013.
Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla
Predstavljena knjiga „Franjevački samostan u Gradovrhu“

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci „Derviš Sušić“ Tuzla sinoć je upriličeno predstavljanje knjige „Franjevački samostan u Gradovrhu“ autora Fahrudina Hidanovića. Riječ je o znanstveno-naučnom radu objavljenom u izdavaštvu Zbornika „Kačić“, koji je osnovala Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu, u kojem se raspravlja o temama iz hrvatske kulturne prošlosti.

Tuzlarije


O knjizi je govorio gospodin Mijo Franković koji je pozdravivši sve prisutne otvorio predstavljanje jednog neobičnog kulturnog produkta, iznjevši opservacije za ovaj rad.

- Radi se o znanstveno- naučnom radu zasnovanom na tematici istraživanja podneblja Gradovrha. Autor ovim radom dosta je doprinjeo uvećanom ugledu identiteta ove zajednice, baveći se srednovjekovljem, arheološkim nalazištima i iskopinama, kazao je promotor Franković.

U knjizi „Franjevački samostan u Gradovrhu“ autora Fahrudina Hidanovića prikazana je kratka povijest podneblja, život Franjevaca, iskopine i nalazišta koja svjedoče o njihovom životu u Gradovrhu.

- Ono što je posebno obilježilo moje istraživanje na području Gradovrha je pronalazak zlatnika i još nekoliko kovanica i veći broj ulomaka od pečene gline koji se trenutno nalaze na vještačenju u Zagrebu kod Roberta Kavazovića. Radeći na terenu pronašao sam spomen ploču pisanu bosančicom, kao i križ na Svojtinskom groblju, koji prvi tuzlanski gvardijan Augustin Slišković podiže svom ocu Anti 1869. godine, te mnoga druga nalazišta koja su objedinjena u ovoj mojoj knjizi, kazao je autor Hidanović.

Autor između ostalog u svom radu navodi i imena svećenika koji su djelovali u samostanu u Gradovrhu, njihovom životu i stradanju.

- Radeći na kompletiranju podataka o Gradovrhu, mnogo sam naučio. U mom radu donosim i nalaz stručnjaka medicinske struke o pronalasku dva groba na Gradovrhu, gdje su kosti radi daljnje analize odnesene u sudsko-medicinski zavod. A ono što posebno krasi ovo moje djelo je zaključak rada koji donosi tvrdnju o izgledu franjevačkog samostana u Gradovrhu, kazao je za kraj autor Fahrudin Hidanović.

Priredio(la): NUB „Derviš Sušić“ Tuzla                


Osmrtnicama ba smrtovnice