TUZLARIJE - KULTURA

26.11.2013.
Bosanski kulturni centar
Otvorena Selektivna izložba ULUTK-a


Tradicionalna Selektivna izložba u organizaciji Udruženja likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona otvorena je večeras u Bosanskom kulturnom centru. Izložba je poklon organizatora i BKC-a građanima Tuzle za Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Na svečanosti otvaranja govorili su Semir Fejzić, direktor BKC-a, Samir Sufi, predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona i Zlatko Dukić pomoćnik ministra, Ministarstva obrazovanja nauke kulture i sporta Tuzlanskog kantona.



Ljubitelji likovne umjetnosti imali su priliku uživati u preko stotinu radova od 66 autora, članova Udruženja, rađenih u različitih tehnikama.

- Ovogodišnja izložba, u odnosu na prethodne godine donosi i neke promjene koje se ne mogu odmah uočiti. Naime, naturalistički pristup likovnoj umjetnosti je osjetno reduciran. Kod autora koji su baštinili ovaj likovni izražaj primjećuje se znatna promjena i pomak ka vlastitom „oslobođanju“. Paralelno s tim, da se u istoj mjeri desilo i oslobađanje od malog formata, ovladavanjem kompozicije u većem formatu, uslovno rečeno galerijskom, napredak bi bio još osjetniji i efektniji – rekao je Samir Sufi, predsjednik ULUTK.

Tuzlarije


Ohrabruje činjenica da se udruženje periodično podmlađuje novom kreativnom energijom, kao što je Boris Pejić iz Tuzle.

Tuzlarije


- Profesor sam likovne umjetnosti u Općoj gimnaziji KŠC „Sv. Franjo“ Tuzla i slikarstvo je moja velika ljubav. Član sam Udruženja likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona od 2011. godine i od tada učestvujem na izložbama. Na ovoj izložbi sam se predstavio sa radom "Narodno kolo". Za prikazivanje narodnog kola odlučio sam se zato što cijenim i poštujem tradiciju. U radu sam se fokusirao prvenstveno na energiju pokreta i ritma koji se oslobađaju u kolu - izjavio je Pejić, koji je nedavno nagrađen i na 15. INTERBIFEP-u

Među izlagačima je i Merima Muminović koja nam je kazala da je slikarstvo njena velika ljubav još od djetinjstva.

Tuzlarije


- Na ovoj izložbi sam se predstavila sa jednim radom koji je zadovoljio kriterije organizatora. Presretna sam što sam postala član Udruženja likovnih umjetnika TK. Pokazala sam da i osobe sa posebnim potrebama mogu postati ugledni članovi našeg društva i imati ista prava kao i svi ostali ljudi. Izlaganje na ovoj izložbi mi zaista znači mnogo, a i u prilici sam da naučim dosta toga od starijih i iskusnijih kolega – dodala je Muminović.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Izložba ostaje otvorena narednih petnaest dana.


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice