TUZLARIJE - KULTURA

25.11.2013.
Počela jednomjesečna turneja Sanela Redžića po Japanu


Tuzlarije
Osaka


Uz pozdrave iz Tokija, od Sanela Redžića smo dobili i niz zanimljivih informacija o njegovoj jednomjesečnoj turneji po dalekom Japanu koja mu je organizovana kao pobjedniku jednog od najprestižnijih svjetskih takmičenja za klasičnu gitaru - Tokyo international guitar competition.

Tuzlarije


Turneju je počeo 20.11. koncertom u Osaki, u poznatoj Phoenix sali kao prvim u nizu od 10 koncerata širom Japana u gradovima Kobe (već održan), Tokio, Hirošima, Nagasaki, Sendai, Kamakura... U Tokiju će svirati u dvije prestižne sale, Yamaha Hall i Hakuju Concert Hall.

Tuzlarije
Hakuju Hall


Nakon Japana, krajem decembra, Redžić putuje u Kinu gdje će kao pobjednik tamičenja u Changshi iz jula 2013. godine, nastupiti i držati predavanja u nekoliko gradova među kojima su Kunming, Chengdu (u kojem se nalazi najveća muzička akademija na svijetu - Sichuan Conservatory of Music), Guangzhou ...

Ove godine Redžić je već svirao širom Europe u gradovima poput Amsterdama (Concertgebouw, jedna od najpoznatijih sala za klasičnu muziku na svijetu), Beča, Kijeva (nacionalna filharmonija Ukrajine), Sarajeva (sarajevski festival gitare), Tuzle, Weimara, te nekoliko koncerata u glavnom gradu Meksika.

Ove godine Redžić je izdao i drugi CD klasične gitare kojeg je objavila njemačka izdavačka kuća KSG Exaudio, koja se bavi isključivo objavom CD-ova klasične gitare. Taj CD je dobio jako dobre kritike od kojih treba izdvojiti njemački magazin Focus Gitarre u kojem su napisali: "Redžićevo sviranje je među najboljim koja se trenutno mogu čuti na gitari".

Tu se priča o uspješnoj 2013. godini ne završava jer je u njoj Redžić završio i master studij sa najvećom ocjenom i nastavio studiranje na najvišem mogućem nivou koje je ovog trenutka dostupno u Njemačkoj - Konzertexamen.

Redžić se u Europu vraća sredinom januara 2014. ali ga već u februaru očekuje trosedmična turneja u Meksiku, mart je planiran za njemačku turneju od 7 koncerata od čega su 3 u Minhenu, u aprilu će svirati i držati masterklas u San Antoniju (Texas), u maju je u Europi, u junu ponovo u USA, a u julu opet Kina - Changsha.

A.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice