TUZLARIJE - KULTURA

24.11.2013.
Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla
Predstavljeno novo djelo Jagode Iličić ˝Vanila, med i suncokret˝


Tuzlarije


U Tuzlanskoj biblioteci u petak, 22.11.2013.god. upriličeno je književno druženje sa autoricom Jagodom Iličić, na kojem je predstavljeno njeno književno stvaralaštvo ali i novo djelo "Vanila, med i suncokret".

- Pjesme su nastale na životnom i pjesničkom iskustvu, a osnovna odlika jeste iskrena kreativnost i refleksije o sebi i svijetu. Zbirka nosi pečat poetskog i namijenjena je odraslim čitaocima, kazala je autorica Iličić.

O književnom opusu tuzlanske književnice Jagode Iličić govorio je književnik Zejćir Hasić.

- Djelo "Vanila, med i suncokret" je zbirka pjesama koja dolazi nakon petnaest godina, poslije zbirke „Snovi sedefaste školjke“. Ako je prvu zbirku odlikovala mladalačka maštovitost, osjećajnost, bajkovitost i mladalačka ponesenost, drugu knjigu odlikuje sasvim drugačiji pristup poezije. Sada su to pjesme bliže poetesinoj i zbilji uopće.

Tuzlarije


Knjizevnik Hasić u svom kazivanju govorio je takođe o strukturi djela "Vanila, med i suncokret".

- Knjiga ima zanimljivu strukturu počinje kao prolegomenon, pjesmom u prozi u kojoj se navješćuje svijet pjesama. Slijedi 48 pjesama i na kraju jedna proza „Ljuljaška za trnoružicu“ kojom se autorica vraća svijetu bajke u kojem najbolje pliva. Oni koji poznaju poeziju Jagode Iličić biće pomalo iznenađeni poezijom koja je kontrast mladalačkih pjesama ali ne i razočarani. To je knjiga pjesama uz koje će se lijepo vrijeme kratiti, riječi su književnika Hasića.

Brojni poštovatelji poezije imali su priliku uživati u stihovima iz novog djela "Vanila, med i suncokret" koje je sa njima podijelila sama autorica Jagoda Iličić.

Priredio(la): NUB                


Osmrtnicama ba smrtovnice