TUZLARIJE - KULTURA

22.11.2013.
Otvorena izložba Sulejmana Muratovića
Zapis o zemlji od Une do Drine, od mora do Save


U Bosanskom kulturnom centru Tuzla večeras je otvorena izložba fotografija „Zapis o zemlji“ fotografa Sulejmana Muratovića iz Bužima, sa adresom u Tuzli. Izložba se održava u povodu 25.novembra, Dana državnosti BiH.

Tuzlarije


Na cermoniji svečanog otvaranja govorili su Sulejman Muratović, Nedžib Vučelja, Faruk Ibrahimović, Hari Ejubović, a izložbu je svečano otvorio Dževad Jogunčić iz Bošnjačke nacionalne zajednice grada Zagreba. Revijalni dio programa bio je rezervisan za stihove koje je govorio glumac Irfan Kasumović, a sa nekoliko numera na gitari prisutne je počastio i Elvis Sivčević. Pogledajte kako je to sve skupa izgledalo.



Na 50 fotografija Muratović je predstavio Bosnu i Hercegovinu, od rodnog Bužima, preko Tuzle u kojoj živi i njene okoline, do Počitelja... Jednom rječju, od Une do Drine, od mora do Save.

Tuzlarije


Tuzlarije


- Umjetniči svijet Sulejmana Muratovića prepun je bogatih impresija sazdanih na njegovoj ljubavi i umjetničkom istraživanju zemlje Bosne i Hercegovine u svim njenim ljepotama, tajnama i suprotnostima koji joj daju naročiti šarm.Njegovo stvaralaštvo lagano protiče kroz više suptilnih pravaca i tema koje Sulejman kreira svjetlom, a sve sa ciljem da svoj doživljaj ove prelijepe zamlje, kroz svoje umjetničko nadahnuće, kao sliku svoje duše prenese na publiku u galerijama. Njegovo vladanje tehnikom je izvanredno, korištenjem širokokutnih objektiva vješto hvata i kompresuje motiv koji je toliko bogat prizorom što ponekad nudi takve mogućnosti veće i od vizuelnih mogućnosti našeg oka, ako bismo se našli na tom mjestu – zapisao je u katalogu pripremljenom za izložbu likovni umjetnik Sead Emrić.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


O autoru...

Sulejman Muratović je rođen 1978.godine u Bužimu. U rodnom gradu završava osnovno i srednje obrazovanje, a nakon odsluženog vojnog roka dolazi u Tuzlu. Odanost i ljubav prema fotografiji bio je dovoljan razlog da Muratović započne karijeru kao samostalan umjetnik i fotograf.

Tuzlarije


Njegov rad postaje vrlo brzo prepoznatljiv, a fotografije se počinju objavljivati u posebnim izdanjima (monografije, katalozi, brošure, prospekti). Zadovoljstvo nam je reći da su Sulejmanove fotografije često objavljivane i na našem portalu.

Pored Tuzlaka, izložbu „Zapis o zemlji“ imali su priliku da pogledaju Bužimljani i Zagrepčani. Kako i sam autor navodi, u budućnosti planira da se aktivno bavi fotografijom i sistematski nadograđuje znanje iz područja fotografije i videa. U nastavku preporučujemo da pogledate i nedavno objavljeni video spot za pjesmu „Uno moja jedina“, čiji scenario i režiju potpisuje upravo Sulejman Muratović.



Ljubitelji fotografije izložbu mogu pogledati naredna dva dana.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice