TUZLARIJE - KULTURA

19.11.2013.
Promovirana knjiga ˝Čitanje grada˝ - zbirka tekstova Ace Adamovića




„Aleksandar Aco Adamović – bio je dobri duh grada“ kazao je jedan od promotora knjige „Čitanje grada“ Nedžad Ibrahimović.




Promocijom knjige koju je izdao Bosanski kulturni centar TK Tuzla, a priredio Mujo Grbić, obilježeno je deset godina od smrti čovjeka koji je bio inicijator kulturnih manifestacija i redovan posjetilac promocija i izložbi te vrstan poznavalac kulture. Sve pobrojano, spojeno sa ljubavlju koju je osjećao prema rodnom gradu osjeti se u tekstovima koje je pisao, a koje je njegov prijatelj Mujo Grbić sabrao i ukoričio.

- Već je prošlo dvadest i tri godine od ideje o nizu tekstova „Čitanje grada“ i prvog teksta u Frontu Slobode u kome je definisan tematski obuhvat i najavljena a realizirana devet godina poslije kroz dvadesetak tekstova u TK Reviji kao podlist sarajevskih Večernjih novina. Ovo nepretenciozni ali veoma lucidni Acini tekstovi obojeni sopstevenom filozofskom, poetskim i kulturalnim pristupom, pogledom na grad uz kojem je živio govore nam mnogo više nego što to u prvi mah izgleda, kazao je između ostalog Mujo Grbić dugogodišnji prijatelj Ace Adamovića.


Promociju tvrdo ukoričene knjige, od 119 stranica, štampane u 300 komada, koja nije dostupna u prodaji nego je planirano da se podijeli prijateljima Ace Adamovića, čitanjem tekstova upotpunila je i Baisa Baki.

„Izgleda da smo zaboravili da je ovaj grad naša jedina sudbiba i da u njemu i kroz njega najbolje ostvarujemo punoću življenja, svoje individualne i kolektivne projekte i svoje najintimnije snove. Grad nam se oteo, njegovo biće se svakodnevno mijenja izvan naše kontrole. Ostale su samo kulise koje imitiraju urbanitet, sve ostalo su naselja, spavaonice, individualna skrovišta za intimne brijegove od frustracija koje dolaze spolja. Ono što je najbolje za svakog građanina Tuzle, je činjenica da ovaj naš jedini prostor ostaje bez identiteta“ ...( Prostor bez identiteta – Front Slobode 1991.



Direktor BKC-a Semir Fejzić pozdravio je sve prisutne te se prisjetio vremena kada je Aco Adamović uz akademika Envera Mandžića, Muju Grbića i Harija Ejubovića inicirao Bijenale a desilo se da na dan kada su trebali biti otvoreni Drugi umre Aco Adamović. Bilo je to 20. oktobra 2003. godine. Deset godina poslije, promocijom knjige zatvoreni su 7. Bijenali umjetnosti minijature BiH.

- Njegova tragična i prerana smrt uoči otvaranja 2. Bijenala „Umjetnost minijature BiH“, a čiji je jedan od idejnih tvoraca bio baš Aleksandar Aco Adamović, i ta činjenica i taj splet tragičnih okolnosti će duboko ostati za mene kao jedna tajna, kao nešto što će ostati zauvijek skriveno i nesagledivo u petnaestogodišnjem trajanju ove institucije.
Kažem BKC-a, jer sam dolaskom na mjesto direktora ove institucije pomno i brižno istražio razvoj i aktivnosti centra, kao i ljude koji su dali svoj nesebičan doprinos, kako bi ova institucija bila ono što jeste danas u Tuzli, BiH i regiji. Među tim imenima je i ime Aleksandra Ace Adamovića, koji je kao spoljni saradnik dao značajan doprinos u tim prvim godinama rada i života BKC–a. Desetak značajnih izložbi koje je Aco organizovao i postavio u BKC u kao jedan sasvim novi koncept izlagačke djelatnosti, koncept predstavljanja umjetnika, kao i likovne projekte koje je realizovao i postavio Aco sa svojim saradnicima, baš u ovom prostoru.
Moram reći da sam kroz ove tekstove i članke ponovo počeo upoznavati ovaj grad, ali i stvarati sliku o veličini i značaju samog autora, te njegove duboke privrženosti ovim ljudima, ali i ovom prostoru. Siguran sam da će budući tvorci tuzlanskih monografija, tuzlanskih razglednica u bilo kojoj formi morati prije svega za obaveznu lektiru uzeti ovu knjigu, kao ishodište, vodilju i putokaz. Koristim priliku da se još jednom zahvalim priređivaču Muji Grbiću za sav uloženi trud u radu na ovoj knjizi
, kazao je Fejzić.

Aleksandar Aco Adamović rođen je 5.6.1955. u Tuzli. Osnovnu školu na Pazaru, Srednju građevinsku - Arhitektonski smjer završio je u Tuzli. Fakultet za istoriju umjetnosti završio je u Beogradu. Bio je član AIK-a međunarodne asocijacije kritičara. Umro je 20.10.2003. u Tuzli.

S.M./S.P.


Osmrtnicama ba smrtovnice