TUZLARIJE - KULTURA

02.12.2013.
Muzički susreti „Dr. Mira Ivanović“
Sarah Skopljak uspješno nastupila u Leskovcu


U Leskovcu su u petak i subotu organizirani Muzički susreti „Dr. Mira Ivanović“, koji već postaju tradicija, a organiziraju se u znak sjećanja na velikog humanistu dr. Miru Ivanović. Ova poznata liječnica iz Leskovca bila je prije 11 godina i jedan od pokretača akcije za osnivanje Kamernog orkestra „Amoroso“.

Na večeri klavirske muzike pod nazivom „Per aspera ad astra „ /Preko trnja do zvijezda/ u prepunoj svečanoj sali Općine Leskovac publici su se predstavili učenica 2. razreda Srednje muzičke škole iz Tuzle Sarah Skopljak u klasi prof. Zrinke Andrejaš, zatim student druge godine FMU iz Beograda Leo Borisavljević i njegov profesor, poznati mladi pijanista Vladimir Milošević, inače rodom iz Leskovca.

Tuzlarije
Sarah Skopljak i Vladimir Milošević


Nakon što je Muzičke susrete otvorio gradonačelnik Leskovca dr. Goran Cvetanović, uz Kamerni orkestar „Amoroso“, kojim je dirigirala prof. Renata Bagarić iz Srednje muzičke škole u Tuzli, Sarah Skopljak, Leo Borisavljević i prof. Vladimir Milošević predstavili su se izvođenjem djela Baha, Mocarta i Šopena.



Uspješne nastupe mladih pijanista pratili su i burni aplauzi publike u dvorani. To je još jedan podstrek za Sarah Skopljak, koja se u Leskovcu predstavila ljubiteljima klavira kao najmlađi pijanista u društvu profesora Muzičke akademije u Beogradu Vladimira Miloševića i njegovog studenta Lea Borisavljevića.

Tuzlarije


Tuzlarije


Koliko je to bio još jedan uspješan nastup Sarah Skopljak govori i poruka prof. Vladimira Miloševića kako ona može uspješno nastaviti muzičko obrazovanje na FMU u Beogradu.
Muzičari - profesori, dali su veliki doprinos uspjehu u Leskovcu, a muzički rukovodilac orkestra je tuzlanka prof. Maja Cakić

Tuzlarije


Tuzlarije


Inače, prof. Nedžmija Omerčehajić iz Muzičke škole u Tuzli bila je članica Umjetničkog savjeta Muzičkih susreta „Dr. Mira Ivanović“ u Leskovcu. Gradonačelnik Leskovca dr. Goran Cvetanović priredio je i prijem za Sarah Skopljak, Lea Borisavljevića, prof. Vladimira Miloševića, te profesore Nedžmiju Omerčehajić, Renatu Bagarić i Zlatana Mujkića, direktora Srednje muzičke škole u Tuzli.

S.B.

Osmrtnicama ba smrtovnice