TUZLARIJE - KULTURA

02.12.2013.
Muzičko i književno stvaralaštvo slijepih osoba
Note koje svjetlost znače

Bosanski kulturni centar u ponedjeljak uvečer bio je domaćin još jedne kulturno-muzičke manifestacije. Naime, u organizaciji Saveza udruženja slijepih građana Tuzlanskog kantona održan je 5. međunarodni festival književnog i muzičkog stvaralaštva slijepih iz zemalja jugoistočne Evrope pod nazivom “Pjesma je naša svjetlost”.



Kako je istakao Sakib Arapčić, izvršni direktor Saveza slijepih, ovo je peta godina za redom kako se organizuje Festival, sa ciljem da se pokaže koliko spretnosti, talenta i vještina posjeduju slijepe osobe, ali i da se ukaže na njihov jednak tretman u društvenoj zajednici.

Tuzlarije


- Ovo je odlična prilika da mladima Tuzle pokažemo šta slijepa lica mogu, šta rade i dokle dosežu njihove stvaralačke mogućnosti. Dokle god traje stvaralača riječ mi slijepi ćemo nastojati da damo svoj doprinos – dodao je Arapčić.

Peti međunarodni festival književnog i muzičkog stvaralaštva slijepih iz zemalja jugoistočne Evrope svečano je otvorio Zlatko Dukić, pomoćnik ministra Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Vlade Tuzlanskog kantona.

Tuzlarije


- Zadovoljstvo nam je što smo i ove godine ugostili prijatelje iz regiona i naše zemlje. Oni se već godinama okupljaju, zbližavaju i povezuju oko zajedničkog cilja – da se iskazuju stvaranjem u književnosti i muzici. Također, da pokazuju da talenat, upornost i vrijednost nemaju i ne mogu imati granice i prepreke. Naravno, najveća zasluga za sve to pripada Savezu udruženja slijepih građana TK, koji očigledno znaju šta je vrijednost – rekao je Dukić.

Večeras su se publici u Bosanskom kulturnom centru sa književnim i muzičkim stvaralaštvom predstavila 22 izvođača iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Makedonije. Najbolji od njih su nagrađeni sa skromnim poklonima. Da bi pjesme zvučale što bolje pobrinuli su se harmonikaš Miralem Šarić i klavijaturista Ibrahim Memišević. Sa nekoliko pjesama prisutne su počastili i vokalni solisti Muhamed Mujkanović i Zekija Suman.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Inače, aktivnosti Saveza udruženja slijepih građana Tuzlanskog kantona usmjerene su na poboljšanje zakonskih regulativa koje se odnose na slijepa i slabovidna lica, zatim poboljšanje uslova školovanja, zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju članova. Članovi Udruženja su posebno ponosi na svoje glasilo pod nazivom „Krug“, koje izlazi u 14 zemalja i u 524 primjerka.

Pokrovitelji festivala bili su: Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, BH Telecom, Raiffesin banka i Opština Tuzla.


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice