TUZLARIJE - KULTURA

27.12.2013.
Uspješna 2013. za Narodno pozorište Tuzla


Tuzlarije


Narodno pozorište Tuzla kako je započelo ovu godinu, tako je i završava, aktivno, radno, pripremajući nove projekte. U 2013. godinu smo ušli sa radom na projektu "LARY TOMPSON - show must go on" Dušana Kovačevića, a završavamo je sa početcima rada na dva projekta "39 stepenica" John Buchan/Alfred Hitchcock i "Revizor" N. V. Gogolj, čije premijere očekujemo u prvim mjesecima 2014. godine.

TuzlarijeIza Narodnog pozorišta Tuzla je još jedna dosta uspješna godina. U sopstvenoj produkciji izveli smo blizu 100 predstava, od čega je 14 izvedeno na gostovanjima.
Posebno nam je drago gostovanje u Splitu sa predstavom "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" gdje smo se u HNK u Splitu predstavili ponovo nakon nešto više od dvadeset godina čime je obnovljena saradnja sa nama dragim prijateljima i kolegama iz splitskog kazališta.

Također smo učestvovali na dva značajna domaća festivala sa predstavom "LARY TOMSPON - show must go on" u maju mjesecu učestvovali smo na XI međunarodnom festivalu komedije "Mostarska liska", glumica Meliha Fakić osvojila je nagradu Mala liska za najbolju ulogu u predstavi.

U mjesecu junu sa predstavom "IGRAJUĆI ŽRTVU" učestvovali smo na 32. Pozorišnim/kazališnim igrama BiH u Jajcu, gdje smo ostvarili dosta zapažen nastup kod jajačke publike.


TuzlarijeIako je još jedna teška godina iza nas, godina kada se kriza i recesija ponajviše osjetila u našoj zemlji, mi u Narodnom pozorištu Tuzla smo smogli snage i volje i u ovoj godini uspjeli realizovati tri nova pojekta: "LARY TOMSPON - show must go on", "OPŠTA BOLNICA" i predstavu za djecu "neću da budem RUŽNO PAČE".

U Narodnom pozorištu Tuzla je izvedena je i 31 gostujuća predstava, a sa velikim ponosom ističemo da smo i ove godine uspjeli organizovati XX jubilarne "Tuzlanske pozorišne dane" koji su bili najposjećeniji do sada.

TuzlarijePored izvođenja predstava NP Tuzla je bilo organizator nemalog broja i drugih aktivnosti (koncerti, promocije knjige, svečane akademije i sjednice, izložbe slika....)

Tokom ove kalendarske 2013. godine Narodno pozorište Tuzla je ugostilo blizu 50.000 ljubitelja pozorišne umjetnosti i možemo reći da je još jedna izuzetna uspješna godina iza nas.

Zahvaljujemo se svima onima koji su bili uz nas i koji su podržavali naš rad u protekloj godini, osnivačima - Općini Tuzla i Vladi TK, pokroviteljima, sponzorima, donatorima, a posebno našoj vjernoj publici.

Odgovornost prema pozorišnoj umjetnosti i prema svima koji su pokazali da umiju prepoznati prave vrijednosti nameće nam obaveze i za budućnost. U želji i nadi da ćemo i dalje ostvarivati nove umjetničke pobjede želimo Vam sretnu Novu godinu.

Tuzlarije


Narodno pozorište Tuzla

Osmrtnicama ba smrtovnice