TUZLARIJE - KULTURA

22.12.2013.
Održan svečani godišnji koncert
UKUD ˝Zvonko Cerić˝ je ogledalo Tuzle

Još jedna uspješna godina UKUD-a “Zvonko Cerić” iz Tuzle, pretočena u višesatni muzičko-scenski spektakl, u subotu je prezentirana u prepunoj sali Bosanskog kulturnog centra. Priča o Ceriću započela je prije 34 godine i u njoj su učestvovali mnogi. Svako na svoj način dao je doprinos da Cerić postane prepoznatljiv dio tuzlanske historije koja se neće završiti odlaskom sa scene. Kako ističu članovi ovog UKUD-a, biti dio "Cerića" mnogo je više od same igre i pjesme.



Almi Babić 1996.godine ostvarila se velika želja da počne igrati folklor i pridruži se porodici "Cerić".

Tuzlarije


- Međutim, ubrzo sam shvatila da je „Cerić“ puno više od toga, da je to jedna velika porodica, jedan poseban način života koji jednostavno morate voljeti. U tim prostorijama vladaju posebne magnetne sile, koje ne možete riječima opisati. Posebno sam sretna da sam svoju ljubav prema Ceriću prenijela i na svog brata, koji je ubrzo također postao član Društva. Ponosna sam što sam član Društva koje veoma uspješno djeluje već 34 godine, a posebna je radost vidjeti naš podmladak koji nam obećava da će još dugo da traje. Nešto što nas izdvaja od svih drugih je činjenica da nikada nismo promijenili niti repertoar, niti svoje ime, jer mi različitosti naroda na ovim prostorima doživljavamo kao veliko bogatstvo i tako treba i da bude. „Cerić „je pravo ogledalo grada Tuzle, što su naši sugrađani i prepoznali. Ovom prilikom im se zahvaljujem na podršci i aplauzima na svim našim nastupima – kazala je Babić.

Koncert je održan u povodu obilježavanja 37 godina rada Univerziteta u Tuzli i 34 godine rada Društva. Dobrodošlicu publici u Bosanskom kulturnom centru zaželio je Hazim Jusufović, predsjednik UKUD-a “Zvonko Cerić”.

Tuzlarije


- Pozdravljam sve goste koji su došli na koncert, a posebno prijatelje iz Bihaća KUD „Krajina“ kako bi pratili program koji smo pripremili. U godini na izmaku u našem društvu bilo je dosta dešavanja. Prije svega se družimo i sklapamo prijateljstva, vježbamo folklor, a sve u svrhu očuvanja i njegovanja narodne tradicije. U ovoj godini u potpunosti smo renovirali prostorije u kojima radimo, a sve to zahvaljujući našim članovima i njihovim roditeljima. Večerašnji koncert je rezime rada u protekloj godini, ali i prilika da naši sugrađani provedu ugodno veče – rekao je Jusufović.

Ljubiteljima folklora predstavile su se sve sekcije UKUD „Zvonko Cerić“ odnosno mnogobrojni članovi, od najmlađih do najstarijih. Na sceni su se smjenjivale živopisne igre iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Hrvatske, Srbije, u pratnji Narodnog orkestra koji broji 21 člana. Osim folklorista, publiku u BKC-u su uveseljavali vokalni solisti Armina Šarić, Amel Fočić, Mehdina Jakupović i Almir Jahić, te hor koji je pod dirigentskom palicom Hazima Jusufovića otpjevao himnu Univerziteta u Tuzli „Gaudeamus“ te splet makedonskih pjesama.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Uprava "Cerića" ni ove godine nije zaboravila da se zahvali zaslužnim članovima za doprinos u radu i djelovanju ovoga Društva. Tako je za 20 godina članstva zahvalnicu dobio Vedran Kuncurski, dok je za 30 godina bavljenja folklorom zahvalnica uručena Jasminu Crnkiću. Pored toga, treba istaknuti, da su s druge strane članovi Cerića vrijedni učenici, dobri studenti i marljivi radnici. U protekloj akademskoj godini Amra Smajlović je okončala svoje studije i stekla zvanje diplomiranog pravnika, te ja na sceni BKC-a nagrađena skromnim poklonom. Uprava „Cerića“ ima za cilj da i na ovaj način podstiče mlade ljude na važnost obrazovanja, ali i aktivnog učešća u radu sekcija ovog Društva.

Tuzlarije


Sala Bosanskog kulturnog centra odjekivala je od gromoglasnih aplauza upućenih članovima ansambla. Stare običaje čuvati od zaborava je težak posao, ali članovi UKUD „Zvonko Cerić“ ga rade s ljubavlju, što su pokazali i ovim koncertom. U misiji očuvanja kulture i tradicije naroda sa ovih prostora, put ih je vodio na gostovanja širom svijeta, o kojima rado govore sjećajući se prelijepih trenutaka koje su sačuvali u svojim srcima.

Tuzlarije


Napomenimo i to da će dio sredstava od prodatih ulaznica za ovaj koncert biti uplaćen za liječenje naše sugrađanke Erne Šarić.


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice