TUZLARIJE - KULTURA

21.12.2013.
Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla
Održana promocija knjige „Bužim kroz vrijeme“

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci „Derviš Sušić“ Tuzla sinoć je održana promocija knjige „Bužim kroz vrijeme“ autora Amira Sijamhodžića i Adnana Softića. Promotori su bili akademik Enver Mandžić i Sead Emrić, referent za kulturu Općine Bužim, dok je moderatorica bila mr. Enisa Žunić, voditeljica Službe za matične poslove i razvoj bibliotekarstva.

Tuzlarije


Pozdravivši sve prisutne u ime kolektiva i direktora Biblioteke mr. Edina Jahića, gospođa Žunić otvorila je promociju ove knjige. Na samom početku publika je imala priliku pogledati film na kojem je prikazan Bužim kroz pjesmu i fotografiju „Bužim kroz vrijeme“, nakon čega je riječ uzeo jedan od prisutnih autora Amir Sijamhodžić.

- Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo biti večeras u ovom gradu i pričati priču o sjeverezapadnom dijelu BiH i na taj način pred ovom divnom kulturnom publikom predstaviti naš mali grad Bužim. Monografija „Bužim kroz vrijeme“ na preko 300 stranica donosi najznačajnije historijske činjenice i informacije o Bužimu, ističe prirodno-geografske i društevno- ekonomske i kulturne osobitosti kraja, donosi jednu uopćenu priču o Bužimu, o njegovim povjesnim datumima i ličnostima. Imali smo plemenitu namjenu u ostvarivanju ovog projekta kako bi dali doprinos našoj Općini na njen osamnaesti rođendan, kazao je autor Sijamhodžić.

Tuzlarije


Monografija sadrži mnoštvo fotografija, ilustracija, grafikona i tabela što je čini dodatno zanimljivom, a sve to zahvaljujući Udruženju mladih Bužim koji su uspjeli realizirati ovakav jedan veliki projekat.

- Mali bosanski grad Bužim koji je svoj urbani identitet započeo u srednjem vijeku i imao svoje slavne dane u ovoj godini dobio je i svoju monografiju grada. Monografija je rađena prema stručnom metodološkom principu sa dizajnerskom svježinom koja odiše duhom vremena u kojem je nastala. Ovo je odlična lična karta grada i puno će pomoći njenim građanima u promovisanju pozitivnog imidža ove sredine, kazao je glavni urednik ove monografije Sead Emrić.


„Bužim kroz vrijeme“ je naučno-popularno, stručno djelo namijenjeno različitim vidovima publike o čemu nam je više govorio promotor knjige, akademik Enver Mandžić.
- Knjiga je doprinos kulturi pamćenja i kulturi ponosa. Monografija koja je djelo za generacije, one koje su sada tu da s ponosom čitaju i gledaju što je to Bužim bio i šta je danas. Knjiga je za dobronamjerne putnike da vide gdje su došli ili da negdje u nekoj daljini vide gdje trebaju otići da vide taj Bužim u svoj ljepoti koja je u knjizi predstavljena. Ovo je knjiga za pamćenje, ostavština za budućnost, knjiga koja je urađena da traje, knjiga koja plijeni ljepotom od korica do svake i nasumice otvorene stranice i do posljednje stranice sa obiljem literature i ljudi, kazao je promotor knjige gospodin Mandžić.


O tehničkoj strani knjige govorio je potpredsjednik Udruženja mladih Bužim, gospodin Admir Kazaferović, koji je iskoristio priliku da predstavi rad Udruženja na izradi ove monografije, istakavši da novac od njene prodaje preusmjeriti će se u dobrotvorne svrhe ovakvih vidova projekata.


Na samom kraju ove divne večeri gostima se obratio i nekadašnji načelnik grada Tuzle, gospodin Selim Bešlagić koji je iskazao svoje zadovoljstvo što su ovako veliki projekat realizirali mladi ljudi. Gospodin Bešlagić je za ovu prigodu podijelio sa prisutnima i nekoliko anegdota i doživljaja iz Bužima.

Priredio(la): NUB „Derviš Sušić“ Tuzla                


Osmrtnicama ba smrtovnice