TUZLARIJE - KULTURA

18.12.2013.
Otvorena izložba slika Fikreta Ibričića
Portali ljudskih odnosa i vremena


Izložba "Pasteli" slikara Fikreta Ibričića, likovna priča u 24 slike na kojima preovladavaju motivi portala, ulaznih vrata ili kapija, kao bitan dio arhitekture, otvorena je večeras u Galeriji Bosanskog kulturnog centra.- Ovo godina je za mene i moj rad bila itekako plodna, u mom opusu rada od 50 godina. Imao sam tri samostalne i tri zajedničke izložbe, a uzeo sam učešće na deset kolonija. Na ovoj izložbi predstavljama se sa portalima, odnosno bosanskim vratima na avlijama. Avlija predstavlja dušu jedne porodice tako da mi je upravo to bila inspiracija za nastanak ovih slika - rekao je Ibričić za naš portal.

Tuzlarije


Otkako su ljudi počeli graditi kuće kao zatvoreni prostor i sklonište od nevremena i dušmana, kao prostor za svoju intimu, smatra se kako su ulazni portali, kapija ili ulazna vrata - prvo i pravo ogledalo sa kojim će se svaki namjernik i posjetitelj ponajprije susresti u svakom naselju, gradu... Ibričić se u svom slikarskom opusu najviše susretao sa avlijama u staroj Hercegovini pa upravo ti motivi dominiraju na ovoj izložbi.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Inače, ovo je umjetnikova jedanaesta samostalna izložba na kojoj su imepresije o autoru iznijeli Semir Fejzić, direktor BKC-a i Samir Sufi, predsjednik Udruženja likovnih umjetnika TK.

Izložba ostaje otvorena do kraja ove godine.

S.P.