TUZLARIJE - KULTURA

17.12.2013.
Novo na repertoaru Pozorišta mladih Tuzla


Ljubiteljima pozorišne umjetnosti pruža se prilika da pogledaju novu predstavu Dramskog studija Pozorišta mladih Tuzle. Radi se o predstavi Virus čije će premijere biti izvedene na sceni Teatra Kabare Tuzla, 18.12. (srijeda), 19. 12. (četvrtak) i 20.12. (petak) u 20, 00 sati.

Tuzlarije


Priča govori o dvadesetogodišnjaku Saši, studentu glume koji nakon što snimi film postaje veoma popularan i slavan u umjetničkim krugovima, te ima savršen život, slavu, porodicu, voljen je. No, njegov život se iz temelja mijenja nakon saobraćajne nesreće kada se, analizom krvi, ustanovi da je nosilac HIV virusa. Umjesto razumijevanja i podrške koju očekuje od najbližih, on nailazi na zid predrasuda, strahova i frustracija čiji je osnovni uzrok neinformisanost i neznanje o ovoj bolesti.

U predstavi igraju polaznici Dramskog studija Pozorišta mladih Tuzle 2012/13. godine, te studenti Akademije dramskih umjetnosti i mladi diplomiranih glumaca. Za osnovu priče poslužio je istoimeni tekst, autora Siniše Kovačevića, pisca i dramaturga iz Beograda.

Dramatizaciju i adaptaciju teksta uradili su sami učesnici u predstavi, pod rukovodstvom tuzlanskog glumca Adnana Mujkića.

Predstava Virus se može smatrati kao dio preventivnog edukativnog programa za mlade povodom 1.12. – Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a.Na taj način, Pozoriste mladih Tuzle, još jednom, umjetničkim jezikom govori o problemima današnjice, te educira i upozorava na moguće posljedice ukoliko se problemima mladih ne pristupi sistemski.

Na sceni Teatra Kabare Tuzla - 20.00 sati
Rezervacije: 061 728 585 ili 062 411 441

Priredio(la): Udruženje ˝Mladi Tuzle˝ Tuzla                


Osmrtnicama ba smrtovnice