TUZLARIJE - KULTURA

16.12.2013.
Kulturni projekt izdavačke kuće ˝Bosanska riječ˝ iz Tuzle
Knjigometar – kutija puna iznenađenja


Na ovogodišnjem Zimskom salonu knjige, koji u Sarajevu traje do 24. ovog mjeseca, predstavljen je izuzetno maštovit i originalan kulturni projekt izdavačke kuće „Bosanska riječ“ iz Tuzle. Riječ je o novoj ediciji KNJIGOMETAR, odnosno prvom kolu te nove edicije „BOSANSKI KNJIGOMETAR“, o kome njegov autor, Šimo Ešić, kaže:

Tuzlarije


– BOSANSKI KNJIGOMETAR je kutija puna iznenađenja. U osnovi je, zapravo, ideja da se neobičnim, začudnim pakovanjem knjiga iz obaveznog lektirskog programa, u kutiju dužine tačno 1 metar, skrene pažnja na neophodnost i važnost čitanja, da se učenici podstaknu na kupovinu i privole na čitanje dobrih i vrijednih literarnih ostvarenja. U kutiji je 10 knjiga sa 15 naslova (jer su neke lektirske knjige manjeg obima, pa smo zbog ujednačenosti debljine knjige, u svaki od tih pet knjiga dodali još po jedan naslov od istog pisca), koji su povezani sa društvenom igrom „Čovječe, pokreni se“ i sa velikom nagradnom igrom u kojoj je glavna nagrada putovanje za dvije osobe u Brazil na svjetsko prvenstvo u nogometu a glavna kolektivna nagrada za škole iz unutrašnjosti - jednodnevna ekskurzija na sajam knjiga u Sarajevo, a za škole iz Sarajeva jednodnevna ekskurzija u Tuzlu. I sve to košta samo 20 KM, zahvaljujući Raiffeisen banci, koja je ovaj projekt prepoznala kao društveno veoma koristan i podržala ga u svojstvu Zlatnog sponzora.

Tuzlarije


Prvo kolo projekta Knjigometar nazvan je BOSANSKI KNJIGOMETAR, jer sadrži lektirske naslove bosnanskih pisaca: Branko Ćopić, Nasiha Kapidžić-Hadžić, Šimo Ešić, Ismet Bekrić, Šukrija Pandžo, Isak Samokovlija, Alija Isaković, Skender Kulenović, Petar Kočić i Antologiju Vrelo ljepote, u kojoj su zastupljeni svi važniji bh pjesnici. U drugom kolu bit će predstavljeni svjetsksi klasici čija su djela namijenjena djeci u obaveznom programu školske lektire.

– Prodajom Knjigometra u osnovnim školama obezbijedilo bi se da se u kućama formiraju prave male kućne biblioteke korisnih knjiga, čime bi se olakšalo i školi da provede program školske lektire, jer bi više učenika na ovaj način bilo u posjedu lektirske knjige koju treba pročitati – pojašnjava koordinatorica projekta, Alma Omeragić.

– No, prodajom se ovaj projekt ne završava. Osmislili smo poseban program kojim bi Knjigometar trebalo da oživi u školama i bude podsticaj za čitanje. Program bismo organizirali početkom drugog polugodišta tako što bi svako odjeljenje imalo svoj knjigometar na kome bi učenici upisivali pročitane knjige i mjerili kako im „raste pamet“. Na panou u školskoj biblioteci bili bi uspoređeni odjeljenski knjigometri i ocjenjivale najbolje i najčitanije knjige, a najčitačima obezbijedile bi se prikladne nagrade – pojasnila nam je gospođa Omeragić.

– Cijeli projekt provodi se pod geslom koje je u duhu mladalačke komunikacije: KO NE ČITA – NIJE COOL! – dodaje Šimo Ešić i kaže: Cilj nam je da knjiga ne izađe iz mode, da ona uvijek bude pouzdan oslonac u odgajanju djeteta i da čitanje postane cool.

Inače, ovaj projekt je samo jedan u nizu koje u povodu 20 godina postojanja i rada, Izdavačka kuća „Bosanska riječ“ Tuzla organizirala s ciljem popularizacije knjige i podsticanja navike čitanja kod mlađe populacije – naročito učenika osnovnoškolskog uzrasta. Pomenimo samo „Poklon knjiga za peticu“, u kojoj je nekoliko hiljada odlikaša u BiH prošle godine nagrađeno poklon knjigom, a u toku je i akciju „Lektira u pola cijene“, koja se uspješno provodi od aprilskog sarajevskog sajma knjiga i trajat će do kraja ove godine.

Priredio(la): Bosanska riječ                


Osmrtnicama ba smrtovnice