TUZLARIJE - KULTURA

16.12.2013.
Božićna čarolija u Tuzli
Klapskom muzikom u susret blagdanu


Još jednom se pokazalo da je Božićni koncert, što ga svakog decembra organizuje Franjevački samostan Sv. Petra i Pavla u Tuzli i HKD „Napredak, kulturni događaj najviše razine u gradu soli. Spektakl ispunjen emocijama i nevjerojatna pozitivna energija obilježili su ovogodišnji Božićni koncert, koji će zasigurno dugo pamtiti svi oni koji su imali sreću biti u Bosanskom kulturnom centru.



- Cilj nam je zapravo da oplemenimo kulturni život grada Tuzle i da ponudimo koncert, ne samo katolicima pred Božić, nego svim ljudima dobre volje. Dvorana je ispunjena do posljednjeg mjesta i lijepa je ova prilika da se provede ugodna nedjeljna noć uz klapske i božićne pjesme - kazao je za naš portal fra Mario Divković, gvardijan Franjevačkog samostana u Tuzli.

Svojim prisustvom koncert je uveličao Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba koji boravi u dvodnevnoj posjeti Tuzli.

- Gdje god da dođem u Bosni i Hercegovini ja sam doma, jer je to i moja zemlja. Osjećam se kao svoj na svome. Sa tuzlanskim gvardijanom sam obišao Franjevački samostan, Katolički školski centar, gradilište Kulturnog centra, a u centru grada smo zapalili svijeću na mjestu stradanja tuzlanske mladosti. Popio sam i kavu u gradskoj kafani, na sve smo stigli. Drago mi je da ljudi u Tuzli žive zajedno i dobro, svakim danom sve bolje. Trebamo zaboraviti na zlo koje se dogodilo i okrenuti se budućnosti, biti svoji i zajedno. To je najvažnije – poručio je Bandić.

Tuzlarije


Ovoga puta sjajan ugođaj u dupke punoj dvorani BKC-a priredili su gosti iz Hrvatske Tomislav Bralić & klapa „Intrade“. Također, kao i svake godine, na koncertu su nastupili članovi zbora "Iuventus salinarum" iz Tuzle, pod dirigentskom palicom Zlatka Špoljarevića.

Klapa „Intrade“ pobrinula se da muzika bude priklada za ovaj koncert, pa su se na repertoaru našle klapske pjesme i nekoliko božićnih. Inače, već 28 godina su na sceni i postali su omiljeni kako struci tako i publici. Iza njih su brojna priznanja među kojima se posebeno ističe „Porin“, ali i nagrada grada Zadra za veliki doprinos promociji klapske pjesme.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Na kraju sjajnog koncerta božićnu poruku i čestitke vjernicima uputio je gvardijan Franjevačkog samostana, fra Mario Divković, a onda su svi skupa otpjevali pjesmu „Narodi nam se“.



Pokrovitelji koncerta bili su BH Telecom i NLB banka.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice