TUZLARIJE - KULTURA

14.12.2013.
Održana promocija zbirke poezije
„Mijenja li poezija svijet i ljude“


Učenici Katoličkog školskog centra „Sveti Franjo“ iz Tuzle i profesorica Ankica Divković, jučer su, u popodnevnim satima, priredili nadasve neobičnu i zanimljivu promociju zbirke pjesama Mehmeda Pargana „Pjesme zemlje i tla.“

Tuzlarije


Druženje s pjesnikom, te učenicima Srednje hemijske škole, nazvali su „Vrijeme je za poeziju“, pokazavši time da mladi umiju i žele njegovati umjetnost, književnost, lijepu riječ i prijateljstvo. Osim čitanja poezije i razgovora sa pjesnikom o samoj zbirci učesnici su razmijenili mišljenja i stavove o tome da li nas poezija čini ljepšim, bogatijim, mijenja li svijet.

- Ovo je najljepša promocija kojoj sam prisustvovao do sada. Ovo neobično druženje i razgovor o poeziji je pokazalo da u mladima ima volje, želje i smisla za lijepo. Mladi Katoličkog školskog centra i Srednje hemijske škole su pokazali da ima nade za sve nas, da lijepa riječ, još uvijek, gvozdena vrata otvara i da su mladi spremni i horni za mnogo više od onoga što im nameću, ponekad kruti, obrazovni sistemi- rekao je Mehmed Pargan zahvalivši se domaćinima i organizatorima na organizaciji promocije i druženja.

Tuzlarije


Lijepa ideja, plemenita misija i prekrasan ambijent u Centru samo su doprinijeli da se više od sata druženja pretvori u nekoliko dragocjenih trenutaka.
- Ne mogu vjerovati da je prošlo više od sat vremena, sve je trajalo kao tren, kao neki drugi, ljepši i drugačiji svijet. Poezija Mehmeda Pargana je tako lijepa i pitka da smo zamolili profesoricu da nas uključi i povede- riječi su jedne od učenica Srednje hemijske škole, Irme Fazlić.

Tuzlarije


Školski zbor KŠC-a, pod dirigentskom palicom Sanje, profesorice glazbene kulture, otvorio je druženje pjesmom „Jovano, Jovanče.“ Izvrsne recitatorke, zvuk klavira i gosti učinili su da se po okončanju pjesničkog druženja razlije pjesma Balaša i sevdalinke, te da se uz obećanje da je ovo samo jedno od druženja koje slijedi, zakaže novo druženje učenika i profesora ovih dviju škola koje će još jednom uljepšati živote mladih, obogatiti kulturne sadržaje i otvoriti novo i ljepše poimanje lijepe riječi. Ovakva njegovanja poezije pred organizatore promotivnih i književnih večeri postavlja nove standarde i modele organizacije.


Amela Isanović

Osmrtnicama ba smrtovnice