TUZLARIJE - KULTURA

13.12.2013.
˝Unuče, govorio mi je djed, kada si s vukovima, moraš s njima i zavijati˝
˝Eto, ja s vukovima nisam zavijao˝


Tuzlarije


Unuče, govorio mi je djed, kada si s vukovima, moraš s njima i zavijati, s tom rečenicom Tomislav Jakić počinje svoju knjigu "Nisam zavijao s vukovima", u kojoj u zamišljenom razgovoru sa mrtvim djedom, kojeg nije poslušao, kaže i ovo: Dragi, dida, hvala ti na savjetu. Mislio si dobro. Znam da jesi. Ali, eto, ja s vukovima nisam zavijao.

Odbijanje da zavija s vukovima, životna je priča autora knjige, knjige sjećanja, i to sjećanja na dvije države, Jugoslaviju i Hrvatsku, iz ugla intelektualca rođenog 1943. godine u Zagrebu, koji je kroz svoj životni poziv - novinarstvo, imao priliku biti sudionikom i posmatračem prelomnih trenutaka jednog vremena. Spoljnom politikom bavio se gotovo 25 godina, bio je i savjetnik drugog predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Meića, u dva mandata, pa je jasno koliko je toga što Tomislav Jakić ima za reći.

Tuzlarije
Tomislav Jakić, obraćanje tuzlanskoj publici


Knjiga je napisana u prvom licu jednine, jer, prema riječima autora, ta forma "Ja" jedino osigurava vjerodostojnost.

- Pisao sam o onome što sam vidio, što sam neposredno čuo, u čemu sam sudjelovao. Činjenice ostaju činjenice i u tom smislu, ne bez razloga, ponavljam kroz tekst nekoliko puta izreku: "Tako je bilo, baš tako". A kako će neko te činjenice interpretirati, to je njegova stvar. Ja sam ponudio svoju interpretaciju, s tim što je ona subjektivni element ove priče o "mom vremenu" za koju sam nastojao da bude maksimalno objektivna, riječi su autora.

Tuzlarije
Tikveša, Šekić, Broz, Gojer, Oršolić


Uz autora, sinoć su u Međunarodnoj galeriji portreta o knjizi govorili i Vehid Šehić, Gradimir Gojer, Amer Tikveša i Marko Oršolić, dok je promociju moderirala Svetlana Broz.

Tuzlarije


Više nego o samoj knjizi govorilo se o Tomislavu Jakiću, njegovim profesinalnim i poštenim odnosom, prije svega prema sebi, a onda i prema drugima. Kao građanin Hrvatske po mnogima pokazao je hrabrost, kroz dugu karijeru i dvije države u kojima je živio i radio, nije mijenjao stavove. Kako sam kaže, ljubomorno je čuvao slobodu da misli svojom glavom.

- Ne, nikada nisam naučio zavijati s vukovim. Nikada nisam htio zavijati s vukovima. Nikada nisam želio biti član čopora. Slobodu da mislim vlastitom glavom ljubomorno sam čuvao i branio. I povremeno plaćao cijenu te slobode. U tim bih se situacijama neizostavno prisjećao davne šetnje sa djedom i njegovih riječi. I nisam požalio, uprkos svemu, što ga nisam poslušao. A znajući kakav je zapravio bio, mogao bih se okladiti da mi ne bi zamjerio, piše u uvodnom dijelu Tomislav Jakić.

Tuzlarije


Zahvaljujući Norveškoj vladi i nevladinoj organizaciji Gariwo, svi prisutni su dobili knjigu II dopunjeno izdanje „Nisam zavijao s vukovima“.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice