TUZLARIJE - KULTURA

07.12.2013.
Foto / Video
Božićni koncert Slovenaca u Tuzli


"Raspjevane božićne pahuljice" ("Pojoče božične snežinke") naziv je koncerta koji je upriličen u subotu uvečer u Bosanskom kulturnom centru Tuzla. Koncert je održan u organizaciji Udruženja građana slovenačkog porijekla Tuzla i u saradnji sa uredom Vlade Republike Slovenije za Slovence u svijetu, a u povodu predstojećih božićnih blagdana.



Prema riječima Dragiće Tešić, predsjednice Udruženja građana slovenačkog porijekla Tuzla, ovo je prvi put da su „Slovenčice“ organizovale samostalni božićni koncert.

- Ideja za organizaciju ovog koncerta potekla od članova našeg udruženja. I prije smo nastupali na božićnim koncertima, no ovoga puta građanima Tuzle smo poklonili naš samostalni koncert. Ostvarili smo dobru saradnju sa svim udruženjima Slovenaca koja djeluju na području Bosne i Hercegovine i skupa realiziramo pojedine projekte. Cilj je da se međusobno družimo, razmjenjujemo ideje, ali i da zajedno nastupamo prema Vladi Slovenije koja nam pruža finansijsku podršku. Kada je u pitanju Tuzla, dobra saradnja je ostvarena sa udruženjima koja okupljaju druge nacionalne manjine – kazala je Tešić.

Tuzlarije


Božićnu radost za sve prisutne pronijeli su Ženski zbor "Slovenčice" sa gostima Ženski hor Srednje muzičke škola Tuzla i Kamernim orkestrom "Grasiozo". Uz njih nastupile su i vokalne solistice Mateja Čarman Skelo, mezzosopran iz Slovenije, Dženana Huseinagić i Mirela Ibrahimović Mehanović soprani iz Tuzle. Bogat repertoar obilovao je božićnim pjesmama koje su izvedene na slovenačkom, bosanskom, latinskom, francuskom i engleskom jeziku. Tako su izvedena čuvena djela Baha, Kačinija preko Hajdna do Ofenbaha. Hor je nastupio pod dirigetskom palicom profesorice Lejle Mulaosmanović, a korepetitorke su bile Zrinka Andrejaš i Sarah Skopljak.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Udruženje građana slovenačkog porijekla Tuzla osnovano je 1993. godine. Uz brojne aktivnosti udruženja, bitno je izdvojiti nastavu slovenskoga jezika, ženski pjevački zbor „Slovenčice“, kao i manifestacije koje se organiziraju jednom godišnje: svečana akademija posvećena Danu kulture (8. februara) i Danu državnosti (25. juna), te „Miklavževanje“ (6. decembra). U organizaciji Udruženja održavane su mnoge priredbe, akademije i koncerti. Gostovali su brojni slovenski zborovi, umjetnici i ansambli. Udruženje se svih ovih godina aktivno uključivalo u događaje na lokalnom nivou, te je svojim djelovanjem kontinuirano doprinosilo jačanju veza i međusobnog razumijevanja između Republike Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Organizaciju ovog koncerta pomogao je Bosanski kulturni centar, Opština Tuzla i NLB banka.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice