TUZLARIJE - KULTURA

07.01.2014.
KUD „14.maj“ Tojšići
Prezenteri narodnih igara regiona


Kada su se mještani Tojšića te davne 1948. godine družili uz saz, šargiju i ćemane malo ko je slutio da će od toga biti neke ozbiljne vajde. Bili su zabavni, kreativni i među komšijama rado viđeni u društvu, no sve se to uobličilo u ozbiljnu formu kulturno umjetničkog društva tek koncem 1979. godine kada je i zvanično osnovano KUD „Ivo Lola Ribar“ Tojšići.

Uspješan rad KUD registrovanog u tadašnjem Zavodu za statistiku BiH dočekala su turbulentna ratna vremena što je u februaru 2001. godine, na obnoviteljskoj skupštini, rezultiralno odlukom o još ambicioznijem radu od sada kao KUD „14.maj“ Tojšići.



Tuzlaci su nekoliko puta imali priliku uvjeriti se u kvalitet rada folklorne sekcije koja uz recitatorsku, plesnu i najbrojniju, muzičku, vrijedno radi sa mladima Tojšića, njih oko 200.

- Velika je čast biti član ove ogromne porodice. Naše društvo iz godine u godinu postaje sve brojnije što govori da se radi organizovano i stručno, sa ljudima koji ovaj posao rade sa dosta entuzijazma i ljubavi - kazao je Izet Šmigalović, predsjednik Skupštine KUD-a.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Uz izvođače sevdalinki, ali i zabavne i rock muzike, nastupi su primamljivi i starijoj i mlađoj publici. Ipak, očuvanje običaja i kulturne baštine kalesijskog kraja svakako su prioritet u radu ovog društva. Stoga i ne čudi da su od realizovanih programskih aktivnosti akcenat upravo stavili na tradicionalnu dimenziju djelovanja.

- Svi mi smo kao velika porodica koja daje svoj doprinos da ovo društvo bude još veće i prepoznatljivije u cijeloj BiH pa i šire. Nadam se da će naš rad prepoznati i oni koji nam mogu pomoći da u budućnosti budemo još bolji - kazao je Šmigalović navodeći da je njihove nastupe vidjela publika ne samo u bh. gradovima, nego i oni koji žive u Luxemburgu, Srbiji i Turskoj.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


KUD ima spremnih i uigranih 12 koreografija svih naroda i narodnosti bivše Jugoslovije, a sve to je praćeno i odgovarajućom narodnom nošnjom. Kako izgledaju nastupi ovog društva može se vidjeti i na smotri u okviru manifestacije „Tojšićko ljeto“ čiji su domaćini već sedam posljednjih godina.

B.K./ S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice