TUZLARIJE - KULTURA

12.01.2014.
Prvijenac Tuzlaka Saše Simića
˝Crv˝, knjiga koja priča o nama


Svjetlo dana ugledala je knjiga "Crv" mladog autora Saše Simića. Priča o Saši i njegovom prvom značajnijem uspjehu na Sedmom međunarodnom festivalu poezije i kratke priče „Duško Trifunović“ u Novom Sadu prvo je objavljena na našem portalu, a od tada se promjenilo mnogo toga u spisateljskoj karijeri mladog tuzlanskog autora. Brojna gostovanja na tv i radio stanicama, pisanja elektronskih medija o Saši i u konačnici promocija knjige u Jazz klubu sigurno su uvertira u uspješnu karijeru našeg vrijednog i talentovanog sugrađanina.

Tuzlarije


- Pisanjem se bavim veoma dugo, zapravo od osnovne škole. Aktivniji rad uslijedio je 2002. godine kada je i potekla ideja da objavim zbirku mojih kratkih priča. Bilo je perioda kada sam pisanje zapostavljao, zatim bi uslijedio period kada bih dobio inspiraciju pa sam riječi olako prenosio na papir i, evo, konačno uspio sam da izdam svoju prvu knjigu – kaže Saša.



Knjiga "Crv" podijeljena je u četiri dijela: ON, ONA, ONI i ONO, pa su tako i priče tematski podijeljenje.

- Knjiga je nastajala jako dugo, a nastojao sam da u njoj dam sebe, svoje misli, maštanja, a tu ide i kritika društva pa i samog sebe. Svaka priča je posebna, motivisana pričama ljudi oko mene: od ljubavi, života, događaja i svega oko nas. Ova knjiga je zapravo zbirka mojih misli – dodaje Simić.

Tuzlarije


Dokaz da umjetnost uvijek nađe način da se izbori sa birokratijom u cilju promovisanja pravih društvenih vrijednosti je i objavljivanje prve Sašine knjige.

- Dugo godina sam imao želju da objavim knjigu, ali me je u tome sprečavao nedostatak finansijskih sredstava. Na nagovor mojih prijatelja došli smo na ideju da napravimo video klip gdje smo bukvalno prodavali knjigu unaprijed, prije štampanja, a tako onda sakupili potreban novac da se knjiga objavi. Sve to je relativno kratko trajalo i za nepuna dva mjeseca smo uspjeli da prikupimo potreban iznos novca i da krenemo sa štampanjem - kaže Saša, zahvaljujući se svima koji su doprinijeli da njegova knjiga ugleda svjetlo dana.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Na promociji knjige, pored autora, govorili su Alen Matošević, profesor književnosti, ujedno lektor i recezent knjige i Dragan Vidović u ime izdavača.

Vezani članci

Tuzlak Saša Simić jedan od laureata

Magično mjesto Saše Simića

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice