TUZLARIJE - KULTURA

15.01.2014.
Foto kino klub Tuzla
Više od 80 radova na izložbi ˝New Generations˝


U Foto kino klubu Tuzla večeras je otvorena Šesta klupska izložba fotografija pod nazivom ˝New Generations˝. Ljubiteljima fotografije se predstavilo petnaest autora sa više od 80 radova.

Tuzlarije


Foto kino klub Tuzla je u 2013. godini upisao prve polaznike škole fotografije, kaže Robert Andrejaš, predsjednik Kluba . „Pred nama se danas, uz poznata imena, nalaze i fotografije nove generacije fotografa, u potpunosti stasalih na saznanjima iz područja digitalne fotografske slike, koja su upotpunjena saznanjima stečenim u Foto kino klubu Tuzla. Umjetnički nivo ovih novih imena ni po čemu se ne izdvaja od nivoa dugogodišnjih fotografa. Za mnoge od njih ovo je prva izložba, nadamo se u velikom nizu izlagačkih uspjeha, pa im moramo ovom prilikom poželjeti da uvijek ostanu fotografski radoznali i zaljubljeni u fotografiju", dodao je Andrejaš.

Edmond Ibrahimi iz Tuzle je na ovoj izložbi predstavio šest radova, a njegove fotografije često su se mogle vidjeti i na našem portalu. Reakcije publike bile su više nego pozitivne.

Tuzlarije


- Fotografija me uvijek zanimala, ali sam se tek 2009. godine odvažio da kupim fotoaparat. Naravno, trebalo je mnogo toga naučiti. Znanje sam sticao putem interneta, a ohrabrivali su me pozitivni komentari koje sam dobijao na Tuzlarijama i od prijatelja sa Facebooka, pa je tako i moje samopouzdanje raslo. Konačno, sredinom 2012 godine, sam se učlanio u Foto kino klub Tuzla i sticao znanje kod majstora fotografije Roberta Andrejaša. Rezultate tog rada sam izložio na ovoj izložbi i nadam se da će posjetioci uživati u svemu onome što smo pripremili za njih – rekao je Ibrahimi.

Na izložbi se mogu vidjeti i fotografije Samira Zahirovića iz Tuzle, a i njegovi radovi često su krasili stranice Tuzlarija.

- Fotografijom se bavim od svoje 10 godine. Kao fotoreproter počinjem raditi u Frontu Slobode 1990.godine, a kasnije kao kamerman na TV Tuzla. Ratne fotografije sam objavljivao u skoro svim domaćim medijima, kao i nekoliko evropskih. 1995.godine u Njemačkoj sam imao dvije samostalne izložbe ratne fotografije. U kasnijem periodu sam se bavio uglavnom komercijalnom fotografijom, snimajući arhitekturu, hranu, interijere...kaže Zahirović koji je također član Grupe Lucido iz Lukavca i sa njima je do sada imao 10-ak kolektivnih izložbi.

Tuzlarije


Pored Ibrahimija i Zahirovića, na 6. klupskoj izložbi radove su još izložili: Ahmet Hukić, Alen Dobrić, Davor Pavlić, Ernad Šehić, Leila Hadžiefendić, Lejla Mujakić, Nada Mukić, Ozren Božanović, Robert Andrejaš, Samir Mujakić, Senad Huskić, Vedad Ćehajić i Zrinka Andrejaš.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Izložba će biti otvorena do 22.01.2013. Galerija Foto kina kluba Tuzla nalazi se u ulici Džafer mahala, tačnije u zgradi u kojoj se nalazio nekadašnji ˝Front Slobode˝.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice