TUZLARIJE - KULTURA

18.01.2014.
Promovirana zbirka pjesama ˝Riječi iza šutnje˝ autorice Jasne Đug


U opuštenoj i emotivnoj atmosferi uz veliki broj posjetitelja, ljubitelja pisane riječi ali i uz podršku dragih prijatelja i poznanika autorica Jasna Đug, sinoć je predstavila u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci „Derviš Sušić“ Tuzla, svoj prvijenac zbirku pjesama „Riječi iza šutnje“. Promotor je bio gospodin Ilija Matić, zastupnik Udruženja građana „Hrast“ iz Hrvatske, dok je moderatorica bila Velma Suljendić, učenica Medicinske škole iz Tuzle.

Tuzlarije


Promociju je otvorio direktor Biblioteke, mr. Edin Jahić, zahvaliviši se autorici, što se odlučila upravo da svoju knjigu promovira u našoj ustanovi i ovom prilikom pozvao, sve novonastale stvaraoce da dođu u NUB „Derviš Sušić“ Tuzla i promovišu svoja djela te zajedničkim snagama omogućimo da to njihovo književno blago ugleda svjetlo dana.

Promotor Ilija Matić govorio je o značaju ove zbirke pjesama, te kako ona zauzima određeno mjesto unutar svjetske, evropske književnosti koja je iznjedrena ne tako davno na prostorima bivše Jugoslavije, o književnosti koja je obilježila minula stoljeća, ali i djela koja prijete da budu obilježena u našem stoljeću.

- Usuđujem se s pravom svrstati u kristalnu skupinu rijetkih knjiga, zbirku pjesama „Riječi iza šutnje“ autorice Jasne Đug, koja nam dolazi sa prostora Bosne i Hercegovine, iako se radi o prvijencu. Pjesnikinja zagrlivši svoju nevidljivu muzu iz koje izlazi složena poetska forma, nam u skladnim izrazim posvećenim odrastanjima, ljubavima, strepnjama, patnjama i žudnjama, prenosi uz drhtaj svoje duše niz detalja iz svoje mladosti, iz svog života koji su ga učinili upravo onim što on danas jeste, kazao je gospodin Matić na kraju svog izlaganja.

Tuzlarije


Knjiga pjesama „Riječi iz šutnje“ ugledala je svjetlo dana, zahvaljujući saradnji između autorice Jasne Đug i Udruženja građana „Hrast“ iz Hrvatske, koje broji 150 književnika koji zajednički djeluju.
- Prezadovoljna sam saradnjom sa Udruženjem „Hrast“ iz Hrvatske koji su mi omogućili da ostvarim svoj san. Saradnja se odvijala putem interneta, sa Udruženjem, sa gospodinom Ilijom. Pjesme sam počela objavljivati na društvenoj mreži facebook. Od svojih prijatelja svakodnevno sam dobijala pohvale, pozitivne kritike, te nagovore da objedinim svoje stvaralaštvo u jednoj knjizi. I tako su se okolnosti poklopile i došlo je do saradnje sa gospodinom Matićem. Ovo je prvo moje ozbiljno predstavljanje, te mu se ovom prilikom zahvaljujem kako njemu tako i pomenutom Uduženju na ukazanoj prilici, kazala je za kraj autorica Jasna Đug.



Priredio(la): NUB „Derviš Sušić“ Tuzla                


Osmrtnicama ba smrtovnice