TUZLARIJE - KULTURA

25.01.2014.
NUB ˝Derviš Sušić˝
Održana promocija knjige ˝Bez naslova˝ autora Zlatka Dukića


Pred velikim brojem posjetitelja, ljubitelja pisane riječi u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci „Derviš Sušić“ Tuzla, sinoć je predstavljena knjiga, roman-spomenar „Nemam naslov“ autora Zlatka Dukića. Izdavač knjige je Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla na čelu sa direktorom biblioteke mr. Edinom Jahićem, recezenti su književnik Atif Kujundžić i profesor i novinar Đuro Škondrić.

Tuzlarije


Knjigu „Nemam naslov“ javnosti predstavili akademik prof.dr. Enver Mandžić, prof. Đuro Škondrić, novinar, zatim glumac Irfan Kasumović, asistent na Akademiji dramskih umjestnosti u Tuzli, koji je svojim čitalačkim umijećem svakako upotpunio sinoćnju atmosferu. O Dukićevom stvaralaštvu i samom djelu „Nemam naslov“ govorio nam je promotor akademik prof.dr. Enver Mandžić, kao jedan od najredovnijih čitalaca Dukićevih knjiga, predstavivši djelo iz ugla pasioniranog čitaoca.

Tuzlarije


Svoje viđenje Dukićevog romana-spomenara iznijeo je i profesor književnosti Đuro Škondrić, doajen tuzlanskog i bosanskohercegovačkog novinarstava, dugogodišnji kolega autora ove knjige, podijelivši svoje viđenje djela „Nemam naslov“ iz literarnog ali i žurnalističkog ugla.
- Roman "Nemam naslov" satkan je od 40 poglavlja, priča, pripovijesti, novela i govori o životnom putu pisca koji se s porodicom prečesto selio, morajući se tako prije vremena odvojiti od mnogo toga što mu je srcu tek priraslo u svakom mjestu gdje je otac - željezničar premještan prema potrebama službe. Snaga romana „Nemam naslov“ je u tome što Dukić u njemu sa simpatijama svjedoči o skoro pola stoljeća ex-jugoslovenske stvarnosti, o vremenu u kojem se živjelo dosta skromno, ali mnogo ljudskije i poštenije, o vremenu kojeg se većina s nostalgijom sjeća. To je sentimentalno putovanje kroz vrijeme i prostor obojeno leteralno-dokumentarističkim bojama, kazao je promotor Đuro Škondrić.

Pred kraj predstavljanja knjige, kako je to inače i običaj, obratio se i sam autor Zlatko Dukić iskazavši zahvalnost svim ljudima koji su direktorno i indirektono učestvovali u realizaciji ovoga projekta, te omogućili da ova knjiga ugleda svjetlo dana, ali i kazavši nekoliko riječi o svom djelu, o njegovom malo neobičnom, možda intrigantnom, čak samozatajno djelujućem naslovu knjige „Nemam naslov“.

- Hoću da vjerujem u to da će mi čitalac ove knjige vjerovati, kad mu kažem da je njen naslov morao biti ovakav. „Nemam naslov“ znači ono što želim da znači- nepostojanje ikakvih ograničenja, kalupa ili unaprijed oktroisanih uzansi, uz koje treba utrpati ono što pišem, kazao je za kraj autor knjige „Nemam naslov“.

Priredio(la): NUB ˝Derviš Sušić˝ Tuzla                


Osmrtnicama ba smrtovnice