TUZLARIJE - KULTURA

25.01.2014.
Izložba u Kući plamena mira
Linije koje otvaraju nove svjetove


Jerome Stickman i Irma Garibović, mladi umjetnici iz Tuzle, održali su u subotu izložbu „Kolizija Linija“ u Kući plamena mira. Riječ je o zanimljivoj saradnji dva različita umjetnika sa uznemirujućim linijama. Stickman je ilustrator koji je pomalo istraživao kombinaciju crne i bijele boje, dok se Irma oslonila na svoj jedinstveni stil koji zavodi svojim krivudavim linijama. Upravo te suprotnosti dovele su do održavanja zajedničke izložbe.



Irma Garibović je studentica Ekonomskog fakulteta u Tuzli, a u slobodno vrijeme se bavi ilustracijama. Članica je neformalne grupe "Motus arte" u sklopu koje je održala i svoju prvu izložbu. U svom radu najveću pažnju posvećuje ilustracijama, kojima najvjerodostojnije vizualno demonstrira svoje intimne percepcije ležeći na, kako sama tvrdi, krevetu koji lebdi svemirom.

Tuzlarije


- Do Irme svijet dopire vibracijom kroz šarene krivudave linije, a ona nam ga dočarava bojom i formom koju donekle možemo i razumijeti, a za preostalo koristimo maštu. Na podloge od papira pustila je cijeli kosmos. Za nju kosmos nema granica, osim onih koji su omeđene ramom uramljene slike koju je nacrtala – kazala je novinarka Azra Mešić koja je ujedno i proglasila izložbu otvorenom.

Irmin naredni projekat trebao bi biti ilustriranje knjige za djecu, koncepta koji počiva na istinitom događaju.

Admir Delić je ilustrator, novinar i povremeni crtač stripova. Poznat je i po sportskim ilustracijama, posebno košarkaške reprezentacije, a u svijetu likovne umjetnosti radi pod pseudonimom Jerome Stickman.

- Admir pretenduje da postane vrhunski strip crtač, međutim, kad god mu se ukaže prilika za to on je ne iskoristi zato što pokušava da načne od svega pomalo. U svoj toj zbrci, ipak uspjeva da nam pošalje poruku da emocije i logika ne idu zajedno. Bijelo kao znak nevinosti, dobrote i spasenja plaši nas jedino ako se stavi u kontekst sa vlastitom suprotnošću. Mrakom i krvlju osnovnim simbolima, kako na radovima možete vidjeti, horora. Dok nam Irma svijet dočarava linijom koja nam predstavlja pokret, a on jasno ograničenim realnim predstavama naših unutrašnjih stavova mišljenja i očekivanja - dodala je Mešić.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Izložba je privukla veliku pažnju ljubitelja umjetnosti u Tuzli, a biće otvorena narednih nekoliko dana.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice