TUZLARIJE - KULTURA

27.01.2014.
Pozorište mladih Tuzla
Najava gostovanja u Kalesiji


Tuzlarije


Ljubiteljima pozorišne umjetnosti Općine Kalesija pruža se prilika da pogledaju novu predstavu Dramskog studija Pozorišta mladih Tuzle. Radi se o predstavi Virus koja će biti izvedena na sceni BKC „ Alija Izetbegović“ Kalesija, na dan 28.01.2014. (utorak) u 18:00 sati.

Priča govori o dvadesetogodišnjaku, studentu glume koji nakon što snimi film postaje veoma popularan i slavan u umjetničkim krugovima, te ima savršen život, slavu, porodicu, voljen je. No, njegov život se iz temelja mijenja nakon saobraćajne nesreće kada se, analizom krvi, ustanovi da je nosilac HIV virusa. Umjesto razumijevanja i podrške koju očekuje od najbližih, on nailazi na zid predrasuda, strahova i frustracija čiji je osnovni uzrok neinformisanost i neznanje o ovoj bolesti.

U predstavi igraju polaznici Dramskog studija Pozorišta mladih Tuzle 2012/13. godine, te studenti Akademije dramskih umjetnosti i mladi diplomirani glumac iz Kalesije, Nermin Hodžić. Za osnovu priče poslužio je istoimeni tekst, autora Siniše Kovačevića, pisca i dramaturga iz Beograda. Dramatizaciju i adaptaciju teksta uradili su sami učesnici u predstavi, pod rukovodstvom glumca Adnana Mujkića.

Predstava Virus se može smatrati kao dio preventivnog edukativnog programa za mlade povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a. Na taj način, Pozoriste mladih Tuzle, još jednom, umjetničkim jezikom govori o problemima današnjice, te educira i upozorava na moguće posljedice ukoliko se problemima mladih ne pristupi sistemski...

Pozorište se zahvaljujemo načelniku Općine Kalesija i rukovodstvu BKC Kalesija na dugogodišnjoj uspješnoj i profesionalnoj saradnji.

Ulaz je slobodan! Dobro došli...

Osmrtnicama ba smrtovnice