TUZLARIJE - KULTURA

29.01.2014.
Kalesijci ˝pozitivni˝ na dobru predstavu:
˝Virus˝ u izvedbi Pozorišta mladih Tuzla napunio BKC


Tuzlarije


U utorak (28. januara 2014.) u sali BKC-a "Alija Izetbegović" Kalesija održana je predstava "Virus". Predstavu su izveli polaznici Dramskog studija za djecu i mlade koje djeluje pri Pozorištu mladih Tuzla, a režiju ovog izvrsnog djela potpisuje Adnan Mujkić.

Nermin Hodžić, prvi i jedini diplomirani glumac iz Kalesije, igra u ovoj predstavi, što je izazvalo posebne simpatije kod Kalesijaca.

Tuzlarije


Kalesijci nemaju priliku često gledati pozorišne predstave, pa je teško govoriti o "kritičnoj masi" u ovom gradu. Ipak, da stanovnici ove Općine znaju prepoznati prave vrijednosti pokazao je i broj gostiju u velikoj sali BKC-a, koja je bila ispunjena do poslednjeg mjesta.
Pozorište mladih Tuzla godinama gradi odličnu suradnju sa gradovima širom Tuzlanskog kantona, a režiser Adnan Mujkić je naglasio da je suradnja sa općinom Kalesija na najvećem nivou. Mujkić se posebno zahvalio načelniku općine Kalesija, istaknuvši da kada Pozorište dolazi u Kalesiju da nemaju mnogo briga, te da su u potpunosti koncentrisani na scenu.

"Virus" je priča koju ne bi željeli da se dogodi nikome, a, zapravo, može da bude priča i sudbina svih nas. Tragična priča o mladom glumcu (a to može biti bilo ko) zaraženim HIV virusom (a može biti i druga bolest), umjetničkim izrazom isplivao je na površinu problem svih nas – predrasude i ljudska sebičnost.

Glavni lik, Aleksandar, je odbačen od svih. Ako umire – neka umire sam, (ne)moralni i (i)racionalni je odgovor članova porodice, djevojke, komšija… Svi su pali na "testu" osim njegovog oca, koji do samoga kraja ostaje uz svoga sina. Razvoj događaja neodoljivo podsjeća na likove iz stvarnog života.

U stvarnom životu čovjek se nebrojeno puta uvjeri da trenutni problem koji ga zadesi, i za koji misli da je najveći, uvijeg može biti i još veći. "Virus" upravo govori o tome.

Tuzlarije


Tragičan rasplet ove predstave ima poruku da naš problem nije najveći na svijetu.
Aleksandar ne umire od HIV virusa (SIDA).
Umire zbog grijeha svog oca i "brižne" komšinice (koju u stvarnom životu možemo preporznati u liku "prijatelja"), koja ubija Aleksandra onda kada pomisli da se pojavilo "svjetlo na kraju tunela".

HIV virus je problem jednog mladića, koji je otkrio neke dublje korijene u porodici i društvu.

"Virus" u izvedbi Pozorišta mladih Tuzla je naše "svjetlo na kraju tunela".

U predstavi glume:
ALMIR KURTIĆ, MALIK SAKIĆ, NERMIN HODŽIĆ, ANELA HUREMOVIĆ, IRMA DUKIĆ, FILIP MILOŠIĆ, IRMA ZUKIĆ, MAJDA ZAHIROVIĆ, ASJA GRABIĆ, INES JOVANOVIĆ, DAJANA RATAJC, LEJLA ŠKRIPIĆ, AMRA GALIJAŠEVIĆ, SANJA VULETA, NINA RATAJC, SAMINA MUJKANOVIĆ, AMILA ŠEĆERBEGOVIĆ i IVANA DUGONJIĆ
Režiser: Adnan Mujkić

A.Karić

Priredio(la): NKP.ba                


Osmrtnicama ba smrtovnice