TUZLARIJE - KULTURA

28.01.2014.
Galerija Kristian Kreković
Otvorena izložba slika sa 14. likovne kolonije Breške


U Galeriji Kristian Kreković u utorak je otvorena retrospektivna izložba slika nastalih na prošlogodišnjoj Međunarodnoj likovnoj koloniji Breške. Riječ je o tradicionalnom kulturnom događaju koji zajednički organizuju Hrvatsko kulturno društvo Napredak Glavna podružnica Tuzla i Franjevački samostan u Tuzli. Izložbu je svečano otvorila Jasminka Mijatović, vijećnica u Opštinskom vijeću Tuzla.

Tuzlarije


Na XIV. Međunarodnoj likovnoj koloniji Breške učestvovalo je šesnaest umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Mađarske i Slovačke. Svoju umjetničku slobodu posvetili su samo jednoj temi - Gradovrhu, čiji motivi provladavaju na gotovom svim izloženim slikama. Nakon 324 godine Gradovrh je ponovo vraćen Franjevcima, a nalazi se nedaleko od naselja Solina u Tuzli.

Više o samoj izložbi za naš portal su govorili Nikola Čiča, predsjednik HKD Napredak, te umjetnici Boris Pejić i Branislav Lukić – Luka.



Lukavčanin Branislav Lukić po prvi put je uzeo učešće na Likovnoj koloniji Breške, a na ovoj izložbi se predstavio sa dva rada.

Tuzlarije


- Branislav Lukić, plavoj oduzima jasnoću i čistoću dodajući joj zelenu i bijelu. Na stvorenu anemičnu tirkiznu podlogu, u veći dio slike, postavlja crnu armaturnu mrežu koja uokviruje dodatne olavičaste i crvenkaste nijanse. Taj apstrakni donekle agresivan dio slike suprostavlja suptilnom pejzažu koji je nakalemljen nad spomenutom apstraktnom bojom. Ovakva nerealna kompozicija i početni kontrast sa potencira u drugoj slici koja predstavlja Gradovrh. U njoj je tirkizna izgubila svoju nazočnost i zamijenjena je agresivnim kontrastom između žućkasto-okeraste i tamne, skoro crne površine koja sadrži kružne oblike koji podsjećaju na nebeska tijela. Cijela atmosfera je nerealna i insinuira proces stvaranja kozmosa iz kaosa - zapisao je u katalogu pripremljenom za izložbu akademski slikar Josip Mijić.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Međunarodna likovna kolonija Breške u kulturnom smislu ostavlja i određene poruke, kako za ovaj grad tako i za cijelu zemlju. Likovna kolonija Breške obogaćuje kulturno i uzvisuje umjetnost. Grad Tuzla svih ovih petnaest godina bio je inspiracija umjetnicima koji su ostavljali na desetine izuzetno vrijednih umjetničkih djela. HKD Napredak Tuzla povezao je baš u ovom gradu brojne umjetnike koji su u Tuzli stekli poznanstva i danas su zajednički kreatori umjetničkih kolonija i zajedničkih projekata širom Evrope. Ipak najveća zahvalnost pripada Franjevcima koji 800 godina djeluju, a preko sedam stoljeća su temelj umjetnosti i doprinose njenom razvoju.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice