TUZLARIJE - KULTURA

28.01.2014.
Održan prijem povodom 10 godina otvaranja Američkog kutka Tuzla


U ponedjeljak, 27. januara 2014. godine u Američkom kutku Tuzla, organiziran je prijem povodom obilježavanja 10 godina rada.Prijemu su prisustvovali mnogi saradnici i građani čija podrška je kroz sve ove godine bila značajna za rad i razvoj Američkog kutka.

Tuzlarije


Prisutnima se obratio direktor biblioteke mr. Edin Jahić, koji je naglasio važnost dobre saradnje između Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla, kao ustanove u okviru koje je otvoren ovaj prostor, i Ambasade SAD u Sarajevu koja godinama pruža podršku kroz brojne investicije. Tom prilikom, direktor biblioteke je direktoru Ureda za odnose sa javnošću u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država, Thomasu E. Mesi, uručio fotogaleriju Američkog kutka, primjer još jednog realiziranog zajedničkog projekta.

Tuzlarije


Gospodin Mesa se zahvalio na sjajnoj saradnji, govorio o aktivnostima Kutka u proteklom periodu i naglasio važnost rada biblioteke američkog tipa u našoj zajednici. „Aktivnosti kutka omogućuju bolje upoznavanje naroda BiH i SAD i time potiču bolji dijalog, koji u konačnici vodi do boljeg razumijevanja i širenja vrijednosti demokratije, “ rekao je gospodin Mesa.

Koordinatorica Američkog kutka Tuzla, Sanja Dukić, govorila je o planovima za budućnost i o dosadašnjoj bogatoj saradnji sa brojnim pojedincima i organizacijama.

Tuzlarije


Američki kutak Tuzla otvoren je 27. januara 2004. godine u prostorijama Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla i nakon Američkog kutka Zenica, koji je otvoren sedmicu dana prije, ovo je drugi takav projekat u Bosni i Hercegovini. Kolika je važnost rada biblioteke američkog tipa, pokazuje i činjenica da je u godinama koje su slijedile u Bosni i Hercegovini otvoreno još sedam ovakvih prostora, tako da se danas možemo pohvaliti da imamo ukupno devet američkih kutaka koji dobro sarađuju sa lokalnim zajednicama i građanstvom.

S.D.

Osmrtnicama ba smrtovnice