TUZLARIJE - KULTURA

06.02.2014.
Najava dječije pozorišne predstave
Uskoro „Tri mačka i zakopano blago“

„Tri mačka i zakopano blago“ naziv je lutkarske predstave koja će svoje premijerno izvođenje imati u petak 14. februara pred malom tuzlanskom publikom. Dvije godine trebale su da se ideja pretvori u ovu dječiju predstavu koja će najmlađim sugrađanima otvoriti jedan drugi, zanimljivi svijet lutaka.

Tuzlarije

„Drago mi je da lutkarstvo prižavamo našoj publici jer do sada su te predstave bile rijetko izvođene. Predstava traje do 40 minuta, koliko zapravo traje i pažnja djece s obzirom da je priča o vremenu opasnih gusara rađena za djecu uzrasta do 11 godina“, kazao je režiser predstave Enver Hasić Haš.
Predstava je nastala prema djelu Zlatka Jugovića, dok su tri mačke, Gusar Štula i njegova sluga danguba Nikolina Baškarad, Besim Tufekčić, Milica Kerošević, Ademir Hogić i Edin Suljetović.
„Ovo je potpuno novo iskustvo i za nas glumce koji nismo školovani lutkari i animatori. Vi lutkama morate udahnuti život na sceni i pažnja u tom slučaju više nije na vama ma kakvi vi glumac bili“, kazao je Hogić istaknuvši pozitivnu atmosferu koja je vladala na probama.
Lutkarsku predstavu „Tri mačka i zakopano blago“ nakon premijere će imati priliku da pogledaju školarci i polaznici većine obdaništa u našem gradu.


B. K.

Osmrtnicama ba smrtovnice