TUZLARIJE - KULTURA

06.02.2014.
Promovisana knjiga Lejle Hamidović
˝Ko je uzeo moje proljeće˝


"Ko je uzeo moje proljeće" naziv je prve zbirke pjesama autorice Lejle Hamidović, studentice Farmaceutskog fakulteta u Tuzli, a koja je promovisana u Bosanskom kulturnom centru. Njena poezija se prelama kroz dva lirska segmenta: ljubavnu i refleksivnu pjesmu. Promotori knjige bili su profesor Mirsad Mustafić i Mehmed Meša Pargan, novinar i publicista.

Tuzlarije


Prema riječima profesora Mustafića, Lejlina knjiga je ponajprije njen vapaj i inovokacija jedne mladosti koja tek dolazi i počinje živjeti.

- Njena poezija sklopljena je od stihova koji na izvjestan način dočaravaju ono vrijeme koje ona priželjkuje da dođe, a koje je negdje zagubljeno, u nekom prvom osmijehu, varci, na velikim odmorima čekajući da se pojavi njeno prvo gledanje. Na takvom fonu su i sva ostala razmišljanja koje ona tka kroz svoje stihove. O ovoj zbirci također možemo kazati da je ljubavnog karaktera. Treba pohvaliti njenu nakanu da u svom prvom susretu sa poezijom pokaže da se radi o talentu koji treba brusiti vremenom. Sasvim sam siguran da će Lejla u svojoj drugoj zbirci pokazati da je pjesnik na koga se može računati u budućnosti – dodao je Mustafić.

Tuzlarije


- Već dugo pišem, još od devete godine, međutim, ozbiljnije sam se poeziji posvetila u srednjoj školi. Želja mi još od tada bila da moje pjesme nekad budu ukoričene sve na jednom mjestu. Nisam žurila da to postignem po svaku cijenu, nego sam zapravo pisala kad god bih imala potrebu za tim. Nekada je bilo lakše sve emocije staviti na papir, ne slušajući osude, nerazumijevanja i kritike, a kada bi iz tog nastala i pjesma, duša bi mi napokon bila ispunjena. Tako da su neke od meni najdražih pjesama nastajale upravo u najgorčijim trenucima u životu. Ukoliko se nekome moje pisanje dopada ili čak uspije izvući i neku pouku od onih koje sam se trudila ostavljati u pjesmama, ja ću biti presretna – kazala je Lejla za Tuzlarije.

Tuzlarije


- Djelo „Ko je uzeo moje proljeće“ nastajalo je 23 godine, zapravo od trenutka kada je Lejla Hamidović sa tri mjeseca starosti sa svojim roditeljima protjerana iz mjesta u kojem je živjela. Svih ovih godina nosila je u sebi jednu vrstu pobune zbog svega što joj se dešavalo. Djevojčici od tri mjeseca života su ukrali proljeće kada je trebalo živjeti naljepše igre u životu. Ona je dakle u naručju svoje majke i oca krenula u svijet, i evo, i dan danas je u tom svijetu. Poezija je jedan spoj talenta, stilskih pletenja i iskustva, a Lejla je uspjela sabrati svoje iskustvo, ono teško, izbjegličko, koje se jasno uočava kroz cijelu knjigu. To je njena pobuna kroz koju ukazuje na loše strane prošlosti, na činjenicu da je njeno proljeće ukradeno u momentu kada je njen otac tokom agresije na zemlju uzeo pušku i krenuo da brani svoju BiH. To je jedna univerzalna priča o svim očevima ovoga svijeta koji su ustali da zaštite svoju kćerku, sina, porodicu... To je, dakle, ona univerzalna poruka koju Lejla šalje ovom knjigom – kazao je za Tuzlarije Mehmed Pargan.

Tuzlarije


Lejla Hamidović je rođena 29. decembra, 1991. godine u Zvorniku. Trenutno živi u Živinicama, gdje je završila osnovnu školu. Srednju medicinsku školu, smjer farmaceutski tehničar završila je u Tuzli, gdje nastavlja sa studiranjem na Farmaceutskom fakultetu. Piše od svoje devete godine, ali se poeziji ozbiljnije posvetila u srednjoj školi. S svojim pjesmama je učestvovala na književnim konkursima i takmičenjima, gdje je osvajala uglavnom jedno od prva tri mjesta. Ovo je njena prva pjesnička zbirka.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice