TUZLARIJE - KULTURA

09.02.2014.
NUB ˝Derviš Sušić˝
Upriličeno predstavljanje tri romana autora Muhameda Mahmutovića


U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci sinoć je upriličeno predstavljanje tri romana autora Muhameda Mahmutovića. Riječ je o slijedećim naslovima: Tihe likvidacije, Pacijenti i Inat bosanskog goluba. O kakvim je zapravo knjigama riječ, podrobnije nam je objasnio sam autor Muhamed Mahmutović.

Tuzlarije


- Romani su bazirani na istinitim djelima iz historije Bošnjaka i zadnje agresije na našu domovinu. To su životne drame ljudi koji su ovdje doživjeli mučenje, progon i koji se ipak pokušavaju vratiti normalnom životu. Osim tih teških priča o stradanju nastojim sačuvati naše lijepe običaje, priče od davnina i historijske činjenice koje su se od nas krile.

Pored autora prisutnima su se obratili i promotori dr. Larisa Gasal, mr. Fatmir Alispahić i prof.dr. Safet Halilović ukazavši na značaj ovih djela.

- Muhamed Mahmutović, obrađuje egzistencijalne teme, bitne teme za Bošnjake. Bavi se korpusom tema kojima se danas rijetko bave bošnjački pisci. On u svojim dramama svjesno i strateški piše o protjeranim bošnjačkim bićima, kazao je jedan od promotora mr. Fatmir Alispahić.

Larisa Gasal, dr. humanističkih nauka iz područja književnosti takođe je sa svog aspekta predstavila svoje viđenje ovih djela.

- Roman Muhameda Mahmutovića „Tihe likvidacije“ je zbornik protestnih sjećanja stradanja nevinih života u proteklom ratu, reminiscencija smrti i ali i odjek života. U ovom djelu stvarnosno je toliko prisutno da imamo dojam da smo pročitali dokument. Posljednja rečenica romana koja glasi „Nastavit će se“ ukazuje na otvoreni kraj djela, dakle autor ostavlja recipijentima da riješe mnoge dileme nametnute djelom. Prema mom „čitanju“ život se nastavlja jer je neumoran, a koliko je neumoran ovisi o opredjeljenju za mir u nama koji rađa i mir oko nas.

Prisutnima se obratio i prof.dr. Safet Halilović koji je bio i recezent jednog od romana „Inat bosanskog goluba“ iskazavši zadovoljstvo sudjelovanja u prezentaciji djela Muhameda Mahmutovića.

- Djela Muhameda Mahmutovića smatram izuzetno važnim zbog toga što se ona tiču prvenstveno nas Bošnjaka. Riječ je o autoru koji spada u rijetku skupinu bosanskohercegovačkih pisaca koji zna izraziti ono što nam se dešavalo u proteklim vremenima. Romani autora Mahmutovića svjedoče o izvršenom genocidu nad Bošnjacima itekako mogu poslužiti budućim generacijama da se isti ne ponovi, kazao je za kraj prof.dr. Safet Halilović, član Unije islamskih učenjaka.

Tuzlarije


Na kraju promocije kako to biva i običaj obratio se direktor Biblioteke, mr. Edin Jahić.

- Bez obzira na protekla dešavanja želim da vam se zahvalim na dolasku, što podržavate rad naše Biblioteke. Kao što smo se večeras okupili da promoviramo bosanskohercegovačku književnost, činit ćemo to svakodnevno i u narednom periodu. Vrata naše ustanove i dalje će biti otvorena za sve one koji žele promovisati kulturu, a posebno knjigu kao simbol naše ustanove, kazao je direktor Jahić.

Priredio(la): NUB ˝Derviš Sušić˝ Tuzla                


Osmrtnicama ba smrtovnice