TUZLARIJE - KULTURA

13.02.2014.
NUB ˝Derviš Sušić˝
Upriličena promocija bajke ˝Zlatna ljubičica˝


Tuzlarije


U organizaciji Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla i Dječijeg književnog kluba „Mali princ“ upriličena je promocija bajke „Zlatna ljubičica“ autorice Zehre Isić. Učenici OŠ „Pazar“ ovaj put imali su jedinstvenu priliku družiti se sa književnicom Jagodom Iličić, koja je bila promotor ove neobične bajke.

Riječ je o priči u kojoj glavni lik igra Zlatna Ljubičica, djevojčica koja vjeruje u prijateljstvo, ljubav i dobrotu. To je djevojčica koja brižno čuva svoj amulet i posjeduje malu srebrenu kutiju u kojoj čuva sve lijepe riječi. Živi u svijetu latica i trnja i jako voli dječaka Čička...

- „Zlatna Ljubičica“ je mala mudrica i često ponavlja riječi maloga princa „samo se srcem dobro vidi, bitno je očima nevidljivo“, na osnovu čega možete shvatiti pouku ove bajke, a to je vjerovanje u svoje vrijednosti, da je svako lijep na svoj jedinstven način i da je unutrašnja ljepota ono što nas čini posebnim i lijepim. Zlatna Ljubičica će proći kroz mukotrpan put, nailazit će na razne prepreke, ali zahvaljujući dječaku Gerberu ona će spoznati svoje vrijednosti. Ova bajka je moj prvijenac, u kojem se plasira moć ljubavi i prijateljstva i iskreno se nadam da će pronaći svoj put do čitalaca, kazala je mlada autorica Zehra Isić.

Tuzlarije


Povod današnjem druženju a i promociji jeste obilježavanje 14. februara, kao Međunarodnog dana darivanja knjige, ali i Dana zaljubljenih „Valentinova“, te u okviru današnje manifestacije, u tom duhu, čitale su se i birale naljepše ljubavne pjesme koje su pristigle u Biblioteku na prethodno raspisan konkurs/natječaj, od strane književnice Jagode Iličić. Nakon dugog i teškog vijećanja nagrade su osvojili slijedeći takmičari: Dalal Dea Stolica, Ana Narančić, Vedran Žutić, Anja Torbarac, Lana Pranjić i Emina Ćosić.

U cilju obilježavanja Međunarodnog dana knjige, a pod sloganom "Svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj", tuzlanska biblioteka i Dječiji književni klub „Mali princ“ skupa sa književnicom Jagodom Iličić čestitaju svim nagrađenim učenicima i ujedno se zahvaljuju piscima koji su donirali poklone (knjige) marljivim takmičarima.

Osmrtnicama ba smrtovnice