TUZLARIJE - KULTURA

04.11.2004.
PDV na štampanu riječ atak na mišljenje i pismenost
Nulta stopa poreza na dodatnu vrijednost za štampu predstavlja jedinu realnu mogućnost da bh. štampani mediji postanu ekonomski neovisni i održivi

Vijeće za štampu Bosne i Hercegovine uputilo je u srijedu otvoreno pismo Komisiji za finansije i budžet Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, poručivši kako nulta stopa poreza na dodatnu vrijednost za štampu predstavlja jedinu realnu mogućnost da bh. štampani mediji postanu ekonomski neovisni i održivi.

“Smatramo da PDV na štampanu riječ predstavlja porez na informaciju, mišljenje, obrazovanje i pismenost - što je suviše bitno da bi bilo opterećeno porezima.

Sloboda izražavanja je osnova svih zdravih demokratskih društava i ne bi trebala biti onemogućena ili otežana na bilo kakav način”, kaže se u pismu.

Prema informacijama Evropskog vijeća izdavača većina zemalja Evropske unije ima nultu ili povlaštenu stopu PDV-a za štampu, a otvorena je i mogućnost smanjenja porezne stope svim zemljama članicama čiji štampani mediji podliježu PDV-u.

Ukoliko je primarni interes BiH priključenje EU, onda bi trebalo biti jasno svim zakonodavnim tijelima da uvođenje nulte stope za određene proizvode, uključujući i štampu, nije protivno evropskoj praksi i ne bi trebalo predstavljati hendikep u pokušajima BiH da se približi EU, smatraju u Vijeću za štampu.

Vijeće za štampu BiH se nada da će članovi Komisije za finansije i budžet Zastupničkog doma Parlamenta BiH, kao i ostale relevantne institucije u zemlji, prepoznati važnost smanjenja poreza na štampu i time omogućiti nesmetan rad svih štampanih medija u BiH.



Priredio(la): sunce/jutarnje                


Osmrtnicama ba smrtovnice